Будимир: Блискост српског и руског народа важнија него икада

Срна
Будимир: Блискост српског и руског народа важнија него икада

БЕОГРАД - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир присуствовао је данас у Београду свечаном обиљежавању 90 година од оснивања Руског центра за науку и културу "Руски дом", те поводом тога изјавио да је блискост српског и руског народа важнија него икада.

Будимир, који је присуствовао изложби и свечаној академији у Руском дому, рекао је Срни да је 90 година важан јубилеј "Руског дома", који је један од најстаријих домова у Европи.

Он је истакао да Република Српска осјећа и на овај начин културну блискост са руским народом и даје подршку оваквим прославама, јер у овим тешким временима Руска Федерација и Српска осјећају сву тежину свих промјена које се дешавају у свјетској политици.

"Сматрамо да је ова културна блискост коју имамо између наша два братска православна народа у овом тренутку важнија него икада", нагласио је Будимир.

"Руски дом" у Београду отворен је у априлу 1933. године уз подршку краља Александра Првог Карађорђевића, а на иницијативу Руског комитета за културу.

Руски дом "Цар Николај Други" постаје нови дом за Русе који су изгубили своју домовину због трагичних догађаја 1917. године /Октобарска револуција/.

Ова институција постаје и главно средиште духовног и културног живота на Балкану, које већ готово вијек чува заједничку историју руског и српског народа, саопштено је из Руског дома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана