Будимир: Биће подржани студијски програми на енглеском језику

Срна
Foto: Фејсбук

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске подржаће студијске програме на енглеском језику, који је од ове године заступљен на бањалучком Медицинском факултету, јер поспјешују високо образовање и рад, као и мобилност домаћих студената у размјени са другим факултетима, изјавио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир.

"То уједно прилагођава и подиже стандарде на нашим факултетима, јер професори морају да предају на страном језику, морају се прилагодити програми, у чему је бањалучки Медицински факултет успио", изјавио је Будимир новинарима у Бањалуци након пријема за групу студената из Индије, Њемачке и Турске и декана Ранка Шкрбића.

Будимир је нагласио да се Бањалука на овај начин отвара према страним студентима и да је у овом тренутку Медицински факултет "пробио лед", уз изражену наду да ће и остали факултети, посебно природних и техничких наука, бити у прилици да прате такве трендове.

Он је захвалио менаџменту Медицинског факултета за ову иницијативу која тражи додатни труд и рад Факултета и Универзитета, те пожелио студентима пријатан боравак у Бањалуци.

"Током разговора са студентима закључио сам да су задовољни животом и организацијом коју је направио Медицински факултет, тако не сумњам да ће овај прграм бити доведен до краја, али и да ће се проширити", навео је Будимир и подсјетио да и Медицински факултет у Фочи има такав програм.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић навео да је да је на првој години студија медицине на енглеском језику, који се успјешно спроводи, 40 студената из Индије, 13 из Турске и један студент из Њемачке.

Према његовим ријечима, постоји велика заинтересованост, не само за студиј медицине, те да се од анредне школске године очекује и значајан број страних студената који су изразили жељу да студирају денталну медицину, фармацију, можда чак и сестринство.

"Ми смо у пртитеклом периоду потпуно припремили и прилагодили наставне планове и програме, наши наставници у потпуности су спремни и веома успјешно спроводе наставу на енглеском језику, тако да немамо ниједан технички проблем што се тиче извођења наставе", истакао је Шкрбић.

Шкрбић је навео да постоје изазови у просторним капацитетима, што је једна од тема која ће бити рјешавана са Владом и ресорним министарством Српске, истичући да је већ спреман пројекат изградње новог компелкса кампуса, као и средства Европске инвестиционе банке.

Студент из Индије Сауд Ахмет Кан рекао је да има добро искуство за ова четири мјесеца колико је већ у Бањалуци, да је факултет врло флексибилан и да професори брину о страним студентима, што им додатно подиже морал и мотивацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана