Брже и јефтиније на одмор у Дубаи

Анита Јанковић Речевић
Брже и јефтиније на одмор у Дубаи

БАЊАЛУКА - Безвизни режим између Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) и БиХ ступа на снагу почетком децембра, а та олакшица могла би донијети низ бенефита за туризам јер, осим што ће поједноставити и појефтинити путовање наших грађана у Дубаи, допринијеће и масовнијем доласку арапских туриста у наше крајеве, нарочито на Јахорину.

Министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић и министарка за међународну сарадњу Уједињених Арапских Емирата Реем ал Хасхими потписали су јуче споразум о укидању виза. Тиме ће носиоци дипломатског, службеног и обичног пасоша, с роком важења не краћим од шест мјесеци, бити изузети од обавезе прибављања виза за путовање у УАЕ од 7. децембра, када споразум ступа на снагу.

- Дубаи и Абу Даби су веома интересантне дестинације за бројне грађане БиХ. Многи наши грађани имају своје бизнисе или сарађују с том земљом. С друге стране, грађани Емирата откривају БиХ као туристичку дестинацију и радо долазе - рекао је Конаковић и додао да је потписивање споразума историјски догађај јер отвара пут развоју туризма, културној размјени и економској сарадњи УАЕ и БиХ.

Према подацима Агенције за статистику, од јануара до августа ове године БиХ је посјетило 21.012 туриста из УАЕ који се просјечно задржавају три дана. Када је у питању Република Српска, за девет мјесеци ове године посјетиоци из те арапске земље остварили су 340 ноћења.

- Туристи из Емирата, Омана, Саудијске Арабије нису чести гости у Српској, свега неколико стотина ноћења на годишњем нивоу, али у неком претходном периоду није ни рађена промоција на тим дестинацијама, то су углавном радиле агенције из ФБиХ које су привлачиле Арапе. Овим споразумом то тржиште ће се више отворити и самим тим створиће се прилика и за дестинације у Српској, да остваримо већи број контаката и долазака тих туриста. То ће првенствено донијети бенефите дестинацијама које гравитирају аеродрому у Сарајеву, а то је свакако Јахорина коју и сада Арапи у дневним турама знатно посјећују - рекао је руководилац сектора за промоцију у Туристичкој организацији РС Марко Радић.

Да, с друге стране, грађани Српске радо одлазе на одмор у Дубаи, истичу у туристичкој агенцији “Контики травел” наводећи да је укидање виза од великог значаја како за путнике, тако и саме агенције.

- Осим што ће скратити процедуре, појефтиниће и аранжмани будући да виза кошта између 110 и 120 евра. Путници из РС и БиХ моћи ће резервисати и такозване ласт минут понуде, што до сада објективно нису могли јер је требало одређено вријеме да добију визу - рекао је Владимир Ћоровић из ове бањалучке агенције.

Он је истакао да је Дубаи у овом дијелу године једна од траженијих дестинација, а многи грађани БиХ бирају да тамо дочекају Нову годину.

- Аранжман који обухвата пет ноћења у просјеку кошта око 700 евра по особи - рекао је Ћоровић.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић за “Глас” каже да је сваки споразум који БиХ склопи са другим земљама значајан, али да ће корист од укидања виза углавном имати туризам.

- Сада треба да настојимо изнаћи могућности за успостављање разних облика привредне сарадње и довођење инвеститора из УАЕ - рекао је Савић.

Имовина

У УАЕ живи и послује одређени број грађана из БиХ, а према међународном истраживању групе медија, 68 наших држављана у Дубаију посједује имовину вриједну 27 милиона долара. Ријеч је, како преносе агенције, о 105 луксузних некретнина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана