Бројним породицама из Српске треба помоћ при лијечењу дјеце - коме се обратити, како и када

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Свједоци смо низа хумнатираних акција при помоћи у лијешењу обољеле дјеце, али још увијек има много неинформисаних људи, рекла је за Јутарњи програм РТРС Јасминка Вучковић, директор Фонда солидарности за лијечење "Душа дјеце".

- Сигурна сам да још увијек постоје грађани, који уопште нису информисани. У принципу људи не размишљају о томе, да тако мало дјете може да буде толико болесно. Вјероватно по аутоматизму тек родитељи који дођу до сличног проблема или који су информисани, знају шта треба радити и коме се обратити - истиче Вучковићева. 

Она додаје да смо сви свједоци низа хуманитарних акција, а да се они труде да учествују у свакој. 

- Имали смо прије 15-ак дана случај, када је дјевојчица која је била код нас на Универзитетском клиничком центру Републике Српске морала у једном дану да буде пребачена даље, санитетским авионом за Инстанбул. Након процедуре у Турској, она се могла вратит у Српску, али смо имали проблем са транспортом. Ово је био први пут да смо се морали обратити Хеликоптерском сервису Републике Српске, јер дјевојчица није била за транспорт ни аутом, али ни санитетом. Директор Хеликоптерског сервиса Српске Бобан Кустурић, а у сарадњи са Кабинетом предсјеника Републике Српске Милорада Додика, одмах је организован транспорт дјевојчице назад за Источно Сарајево - истакла је Вучковићева.

Истиче да је ово, али и многи други, примјер да има дивних људи, који су увијек ту да помогну.

Када је у питању, тренутни број обољеле дјеце у Републици Српској, Вучковићева је истакла да су само у јануару имали три комисије, те да је ријешен 41 захтјев.

- Ми данас имамо 20 захтјева, у јануру смо већ имали 3 комисије и ријешили смо 41 захтјев, што је на самом почетку било нешто што се дешавало у шест мјесеци. 711 дјеце је у питању, а преко 1000 ријешења и дијагностика је издато за њих. Појављују се нове дијагностике и терапије. Претежно су то малигне болести. Дјеца која болују од ријетких болести, тек сада су испливали у статус да су мало видљивији. Такође бих издвојила и дјецу која имају поремећај у расту и развоју, мислим да ће нам сљедећи поступак бити помоћ њима. Новца је довољно, али то је из ове перспективе - истиче Вучковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана