Бројни пројекти за србачке ђаке: Први посао одскочна даска за стално запослење

Дејан Јовичић
Бројни пројекти за србачке ђаке: Први посао одскочна даска за стално запослење

СРБАЦ - Србачки ђаци од средњошколских дана се припремају за најважније животне изазове пролазећи кроз програме којима стичу прво радно искуство, што им је од велике користи приликом будућег запослења или наставка школовања.

Извршна директорица Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.” Тања Шњегота каже да ће и ове године бити организован пројекат “Запосли средњошколца”, као једномјесечни програм запошљавања, који финансијски подржава Министарство породице, омладине и спорта РС.

Додаје да је лани организован пилот пројекат за 20 средњошколаца који су прошли обуку у Клубу за тражење посла, стекли практична знања и вјештине и добили први посао и хонорар.

- Ове године шансу ће добити 15 ђака, који ће мјесец дана бити ангажовани код србачких послодаваца, а број радних часова на седмичном и мјесечном нивоу договорићемо са учесницима пројекта - рекла је Шњегота.

Предност имају ученици завршних разреда, а додатне бодове добиће кандидати с бољим просјеком оцјена и волонтерским активностима.

Шњегота каже да је пројекат “Запосли средњошколца” први таквог типа у Српској и додаје да радни ангажман ђака није пореметио школске обавезе, јер су седмично радили од 10 до 20 сати и добили пристојну зараду.

Сваке године у србачком Центру средњих школа “Петар Кочић” организују и акцију “Идемо на Марс”, у оквиру које ђаци на један дан замијене мјеста са руководством, педагошко-психолошком службом и професорима школе како би се упознали са међусобним задацима и обавезама.

Ученик трећег разреда гимназије Вукашин Вујиновић замијенио је ових дана за катедром професорицу историје Свјетлану Милошевић и одржао школски час о теми “Изградња српске државе и владавина уставобранитеља”. Након предавања, ученицима је постављао питања и подстицао их да критички размишљају и закључују.

- Било ми је потребно три дана да се припремим за час, а користио сам и презентацију. Иако је наша професорица одлична у свом послу, сматрам да сам се добро снашао у њеној улози. Увидио сам да је посао професора захтјеван и да, иако историја спада у један од мојих омиљених предмета, не бих волио да радим тај посао - рекао је Вукашин.

Многи србачки средњошколци у оквиру практичне наставе ангажовани су код локалних привредника, а није ријеткост да неки од њих, након завршетка школе, ту и остану.

Момир Аничић, власник фирме “Атом компани”, која се бави производњом металних конструкција и галантерије, каже да тренутно на обуци имају шесторо ђака металске струке који су се показали као добри радници.

- Упијају знање и вриједно раде свој посао. Сваке године стално запослимо барем једног до два ученика, а неки од њих раде код нас већ дуже од деценије. Ђацима је од велике користи да се већ у средњошколским данима припреме за обавезе које их чекају кроз живот - рекао је Аничић.

Ранијих година у Српцу је организована и акција “Социјални дан”, у оквиру које су ученици волонтирали у приватним предузећима.

Пријаве

Рок за достављање ђачких пријава за други круг је 13. март до 12 часова, а средњошколци се могу јавити у “Ц.Е.З.А.Р.” или путем њихове “Фејсбук” странице. За послодавце који изразе жељу да учествују отворени су и бројеви телефона: 051/928-126 и 065/816-107, те и-мејл адреса: [email protected] .

- Пријаве су отворене за јавна и приватна предузећа која могу додатно новчано стимулисати ђаке, ако то желе, поред хонорара који им је обезбијеђен кроз пројекат - рекла је Тања Шњегота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана