Број заражених короном расте широм свијета: СЗО упозорава

Агенције
Број заражених короном расте широм свијета: СЗО упозорава

Број инфекција вирусом корона се повећава широм свијета и мало је вјероватно да ће ускоро опасти, а постоји ризик од појављивања нових мутација, упозорила је данас Свјетска здравствена организација (СЗО).

"Подаци нашег система надзора заснованог на анализама у 84 земље показују да је проценат позитивних тестова на SARS-CoV-2 растао током неколико недјеља. Све у свему, позитивност тестова је изнад 10 процената, али то варира по региону. У Европи је проценат позитивности изнад 20 одсто“, рекла је Марија Ван Керкхове из СЗО новинарима у Женеви.

Нови таласи заразе регистровани су у Америци, Европи и западном Пацифику, наводи се на сајту СЗО.

Анализе отпадних вода сугеришу да је циркулација SARS-CoV-2 од два до 20 пута већа него што показују тренутне бројке.

Тако високе стопе циркулације инфекције у љетним мјесецима на сјеверној хемисфери су атипичне за респираторне вирусе, који се углавном шире на ниским температурама.

"Посљедњих мјесеци, без обзира на сезону, многе земље су искусиле нагли пораст заражених вирусом корона, укључујући и Олимпијске игре гдје је најмање 40 спортиста било позитивно“, рекла је Ван Керкхова.

Како вирус наставља да се развија и шири, расте ризик од озбиљнијег соја вируса који би не би могао да буде откривен методама које су до сад практиковане или да не реагује на медицинску интервенцију.

СЗО позива владе да појачају кампање вакцинације, водећи рачуна да групе са највећим ризиком буду вакцинисане најмање једном у 12 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана