Број обољелих од меланома у сталном порасту: Неопходна потпуна забрана соларијума

Анита Јанковић Речевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Због поразне чињенице да све више становника Републике Српске, па и млађих од 30 година живота, оболијева од меланома надлежнима ће бити упућен захтјев да употреба соларијума буде забрањена за све грађане, а не само малољетнике, што је сада случај.

Истакла је ово за “Глас Српске” предсједница Удружења пацијената обољелих од меланома РС “Ми смо са вама” Јасминка Средојевић наводећи да то постаје пракса у земљама свијета. 

Тако су Аустралија и Бразил потпуно забранили вјештачко потамњивање коже, јер према процјенама Свјетске здравствене организације повећава за 75 одсто могућност за добијање рака коже код особа млађих од 35 година. 

- Црни тен је у тренду већ годинама па младе дјевојке с првим посјетама у соларијум крећу на крају средње школе, односно обично пред велику матуру, а потом с тим наставе. Јако нас забрињава што све више младих, испод 30 година живота, добија меланом и зато желимо утицати на надлежне институције да забране соларијум, не само за малољетнике, него за све старосне доби. То је један од закључака с недавно одржане конференције, који ћемо упутити на адресу Министарства здравља и социјалне заштите РС - рекла је Средојевићева. 

Док до тога не дође, Средојевићева каже да ће од надлежних институција затражити интензивније контроле козметичких салона који посједују соларијуме. 

- Вјештачко сунчање у Српској је забрањено за малољетнике већ неколико година, али нам се чини да је тако само на папиру. Никада нисмо чули да је неко кажњен због пружања услуге малољетнику, нити инспекција то може детаљно провјеравати, осим ако не затекне некога на лицу мјеста - казала је Средојевићева. 

Додала је да је у Српској неопходно успоставити програме превентивних прегледа, тзв. скрининг да би болест била дететкована на вријеме. 

- Рани прегледи су финансијски најоптималнији, а за пацијенте најефикаснији у откривању болести у раној фази. Готово свака болест је изљечива када буде уочена на вријеме, а то поготово важи за меланом - нагласила је Средојевићева.
Истакла је да је за обољеле од меланома најважније да буде унапријеђена доступност иновативних лијекова путем Фонда здравственог осигурања РС, наводећи да то питање треба ријешити што прије. 

- Нажалост за нове, иновативне лијекове у Српској имамо листе чекања, а ми желимо да сваки пацијент добије иновативну терапију на вријеме, јер ти лијекови ако не буду добијени у одређеном периоду након посљедње операције губе на ефикасности. Обољели немају времена да чекају. То су јако скупи лијекови па се многи пацијенти, да би спасили главу, задужују како би их примили, јер не могу чекати да дођу на ред - навела је Средојевићева. 

Специјалиста дерматолог и предсједница Удружења доктора за кожне и полне болести ЦУТИС из Бањалуке Јелена Петковић Дабић каже за “Глас” да је инциденца меланома у порасту у свим узрастима, како у свијету тако и код нас те да су многе земље кренуле у смјеру забране соларијума. 

- Одлазак у соларијум и за младе и за старије треба строго забранити због штетности УВ зрачења. Лампе које се користе у соларијуму нису ни сличне оним које користе љекари код лијечења неких дерматолошких болести. Наше лапме имају специјалне филтере, са тачно одређеним таласним дужинама, редовно се сервисирају и чак као такве, доказано је, ако се претјерано излаже терапији могу повећати инциденцу од меланома. И УВ зрачење у природи је штетно, а камоли индуковано, са неконтролисаним зрацима - појаснила је Петковић Дабић и савјетовала грађанима да, без обзира на законска рјешења, строго избјегавају соларијум, јер немају никакве користи од вјештачког потамњивања коже.

РЕГИСТАР

Јасминка Средојевић каже да су подаци о броју обољелих од меланома у Српској поприлично застарјели. 

- Регистар обољелих није ажуриран уназад четири године. Подаци из 2020. године показују да је на годишњем нивоу било 109 обољелих од меланома, али будући да је била пандемија вируса корона и да није било могућности за превентивне прегледе, сматра се да је тај број сада знатно већи - казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана