Броћета: Српски језик у школама након готово три деценије

Срна
Броћета: Српски језик у школама након готово три деценије

ГЛАМОЧ - Српска дјеца у Гламочу ће од ове школске године, након готово три деценије, наставу похађати на српском језику, потврдио је Срни делегат у Дому народа у Парламенту Федерације БиХ Горан Броћета.

"Од формирања нове Владе Ливањског кантона, у коју је ушао и СНСД, поред свих разговора и активности, паралелно смо водили преговоре и о коначном увођењу српског језика и националне групе предмета у Гламочу, што је начелник Гламоча Небојша Радивојша и сматрао приоритетним питањем", рекао је Броћета.

Он је истакао да је сувишно говорити о томе колико су српска дјеца оштећена и колику су неправду трпјела, јер, нажалост, до сада није било разумијевања, иако је то уставна одредба.

"Никад није касно да се десе праве ствари, јер је матерњи језик нешто најбитније за један народ", истакао је Броћета.

Он је изразио захвалност министру правосуђа и управе Ливањског кантона Александру Родићу који је, користећи своју позицију и овлаштења, стварао добар основ за разумијевање кантоналне Владе и ресорног министарства.

"Ово је заиста велики дан за наш народ у Гламочу и искрено се надам да ће се добра сарадња и обострано разумијевање и наставити, а све с циљем стварања бољих услова за живот како остала два народа, тако и повратника српске националности", нагласио је Броћета.

Министар правосуђа и управе Владе Ливањског кантона Александар Родић рекао је Срни да је константним настојањима и преговорима, заједно са колегама из посланичког клупа СНСД-а, успио наићи на пружену руку хрватске стране и коначно омогућити српској дјеци у Гламочу оно што им припада према уставу.

Вијест о увођењу српског језика у школе у Гламочу Срни је потврдио и ресорни министар Анте Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана