Брнабић: У научно-технолошки парк у Крушевцу биће уложено 16 милиона евра

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић присуствовала је данас полагању камена темељца за изградњу научно-технолошког парка у Крушевцу, који ће се простирати на 10.000 метара квадратних, а радови ће бити завршени у октобру 2025. године.

Свечаном полагању камена темељца присуствовали су и министар науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, челници Крушевца и директор Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ за Балкан Матео Коланђели.

“На Крушевцу је велика одговорност, јер ће овде бити регионални центар за напредне технологије, за напредну индустрију, за читав развојни округ, па и шире”, навела је Брнабићева.

Према њеним ријечима, градња регионалног научно-технолошког парка у Крушевцу потврђује да оно што је некада било незамисливо за Србију данас постаје стандард.

“Србија нема времена за губљење. Зато морамо сваки дан да урадимо нешто да остваримо све потенцијале Србије, која их има много”, нагласила је Брнабићева.

На површини од 1,6 хектара налазиће се главна зграда научно-технолошког парка, конференцијске сале и 39 пословних модула за рад технолошко и истраживачки оријентисаних компанија за више од 200 корисника.

У другом дијелу градње планирано је 14 производних модула од по 280 метара квадратних, а укупна површина хала је око 4.000 метара квадратних.

У Влади Србије у јуну 2023. потписани су уговор о зајму и уговор о пројекту између Владе Србије и ЕБРД, којим је обезбијеђено 80 милиона евра.

Од те суме, 70 милиона евра биће опредијељено за изградњу научно-технолошких паркова у Чачку, Нишу и Крушевцу, а осталих 10 милиона за изградњу “БИО четири” кампуса у Београду, пренијели су београдски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана