Бркић: Обавезно контролисати месо због трихинеле

Срна
Бркић: Обавезно контролисати месо због трихинеле

БИЈЕЉИНА - Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан" у Бијељини позвао је становништво да узорак меса, посебно у вријеме свињокоља, обавезно однесу на трихоноскопски преглед, јер увијек вреба опасност од неисправости, односно заразе трихинелом.

Руководилац бијељинске лабораторије у Институту Зоран Бркић рекао је Срни да је неопходно узорак око дијафрагме однијети на преглед у овлаштену ветеринарску организацију г|е ће стручњак одредити да ли је месо за употребу или не.

"Ов|е треба бити веома обазрив јер смо свједоци да је у скорије вријеме било људи који су обољели управо од трихинеле, конзумирајући сухомеснате производе заражене трихинелом, а та клиничка слика код људи зна бити од релативно лаке, до тешке, чак и са ријетким исходом који нико не очекује", рекао је Бркић.

Он је додао да се дешава, иако све рјеђе, да и ловци не донесу месо дивље свиње на преглед, што је недопустиво и може бити веома кобно јер су оне најчешће заражене трихинелом, додавши да за ову анализу треба донијети већи број узорака са више мишићних мјеста.

Бркић је указао и да су у посљедњих неколико година честе акције у великим маркетиншко-трговачким ланцима када је ријеч о месу и да потрошачи треба да обрате пажњу на рок употребе, како месо изгледа, да ли има уобичајену црвенкасту боју или је измијењено.

"Веома често су ти месни роизводи на акцији вакумирани и купци обавезно треба да провјере и да ли вакуум држи јер чим попусти значи да нешто није у реду. Цијена ту не смије бити пресудна, мада јесте све скупо и разумијем наше потрошаче, али прије свега треба водити рачуна о здрављу", рекао је Бркић.

Када је ријеч о намирницама анималног поријекла, Бркић је навео да, осим рока важења производа, треба обратити пажњу на адекватност простора држања млијека и млијечних производа, посебно на пијацама.

Он је истакао да инспекција за храну, као и ветеринарска инспекција, доста добро раде свој посао и све се рјеђе око и на зеленој пијаци могу ви|ети нелегално и направилно унесене намирнице.

Бркић је рекао да се ускоро заједно са ветеринаском републичком инспекцијом, што није никаква новина, креће у обилазак објекта који се баве производњом и продајом намирница анималног поријекла ради контроле одређеног броја узорака, уз очекивање здравствене исправности тих производа.

Он је истакао да је у овој години прегледан велики број узорака и намирница анималног поријекла, те да је било позитивних узорака, у љетном периоду најчешће је то био сладолед. Све то, каже, одмах се искључује из продаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана