Брига о породицама погинулих студената и радника остаје приоритет

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Републичким институцијама један од приоритета увијек ће бити брига за породице 87 студената и раднике Универзитета у Бањалуци који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату, поручено је данас на помену за страдале.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је значај чувања сјећања на студенте и раднике Универзитета који су за стварање Републике Српске дали оно најсветије што су имали - своје животе.

"Република Српска се никада неће моћи одужити овим младим људима који су у најљепшем дијелу свог живота књиге замијенили пушкама. Такво је вријеме било, отаџбина је то од њих тражила и они су се њој одужили", рекао је Рајчевић новинарима.

Он је додао да ће Република Српска наставити да води рачуна о породицама ових људи и чувати од заборава жртву коју су дали.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да храброст, патриотизам и витешки морал бораца из редова студената и професора Универзитета у Бањалуци, у тешким временима за српски народ, треба да буде узор свима.

"Они су данас могли бити успјешни професори, директори, власници компанија, али судбина је хтјела да животе уграде у темеље Српске, да учествују у стварању мира. Порука је да мир морамо пажљиво чувати и никада не заборавити оне који су га стварали", рекао је Гајанин.

Према његовим ријечима, више од 2.000 студента било је ангажовано у студентској бригади.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да ће Српска бити вјечно захвална студентима и професорима који су показали велику храброст и придружили се борбу за слободу Републике.

"Сви су имали усађени ген патриотизма, одазвали се позиву и упућени су на најкритичније тачке фронта и бојишта. Један дио њих је цијену слободе платио својим животима", рекао је Остојић.

Војин Чавић из Мркоњић Града, отац погинулог студента Слободана, рекао је да је његов син имао 25 година, те да ће бити вјечно поносан на њега.

"Имам старијег сина, а млађег сам изгубио. Ови тренуци су ми тешки, али волим да дођем сваке година да обиљежимо овај датум и да одам почаст погинулима", рекао је Чавић.

Студентска бригада формирана је 4. новембра 1994. године и имала је 2.104 припадника у саставу Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Имена 87 погинулих студената и радника Универзитета урезана су на спомен-плочи између Правног и Машинског факултета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана