Брига мање уз полису у путној торби

Данијела Бајић
Брига мање уз полису у путној торби

БАЊАЛУКА - Како љетовање не би постало ноћна мора због повреде или болести, становници Српске се све чешће прије одласка на одмор одлучују на бесплатан ино-образац или уплату полисе путничког осигурања која четворочлану породицу за седам дана додатно кошта између 15 и 25 марака.

Повреде или хитна медицинска помоћ у страној земљи могли би да коштају и десетине хиљада марака уколико се путници прије одласка на пут на неки начин не заштите од ризика.

У Фонду здравственог осигурања казали су да осигураници током привременог боравка у иностранству као, на примјер, за вријеме годишњих одмора могу да  користе здравствену заштиту о трошку Фонда у случају да им затреба хитна медицинска помоћ и то у земљама са којима БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању. Ријеч је, како су истакли, о Србији, Црној Гори, Хрватској, затим Сјеверној Македонији, Словенији, Мађарској, Турској, те Холандији, Аустрији, Њемачкој, Италији, Румунији, Белгији, Чешкој и Луксембургу.

- Прије поласка у ове земље осигураници могу да добију ино-обрасце. И осигураници који путују у Пољску, Словачку и Велику Британију имају покривене трошкове хитне медицинске помоћи, с тим да за ове земље Фонд здравственог осигурања не издаје обрасце, јер је међународним споразумима другачије регулисано, треба само да покажу пасош из БиХ - рекли су у Фонду.

Прије поласка на пут, наводе у Фонду, осигурано лице треба да од породичног љекара добије увјерење о здравственом стању, односно о способности за пут. На основу тог увјерења надлежне пословнице Фонда издају одговарајући образац, који се не наплаћује.

- Ино-образац се, када је ријеч о привременом боравку у иностранству из приватних разлога, може издати за период до 60 дана у току године - казали су у Фонду, додајући да са ино-обрасцем његови осигураници за вријеме привременог боравка у иностранству не би требало да плаћају здравствену услугу ако им затреба хитна медицинска помоћ, односно трошкове ће сносити републички фонд.

У случају да услуга, ипак, буде наплаћена осигураници могу предати Фонду захтјев за рефундацију трошкова.

- Ино-образац није исто што и путно осигурање, јер покрива хитне случајеве, док путно осигурање покрива и друге ризике. Ино-образац важи у оним здравственим установама које су у систему јавног здравства, односно које имају уговоре са здравственим осигурањем земље у којој се борави - напомињу из Фонда.

У "Триглав осигурању" у Бањалуци истакли су да је за породични пакет за седам дана здравственог осигурања у Европи, укључујући и Грчку и Турску потребно издвојити 17,50 КМ.

- Што се тиче Египта, имамо нешто повољније покриће, односно породица за седмодневни боравак треба да издвоји 16,30 КМ. Овом полисом су покривени трошкови лијечења због незгоде или болести - казали су овој осигуравајућој кући и додали да по особи полиса за седам дана у Европи кошта 8,80 КМ.

Становници који се одлуче на полису у "Триглаву" могу сами да измире рачуне до 1.000 КМ, који ће им по повратку бити рефундирани.

Четворочлана породица у "Дунав осигурању" приликом узимања путног здравственог осигурања остварује попуст од 25 одсто.

- Полисе за Србију, Црну Гору, Сјеверну Македонију и Албанију су мало повољније од оних за европске земље, гдје је за седам дана потребно издвоји 25,20 КМ. Црна Гора је једна од земаља гдје наши људи највише путују, гледајући по интересовању за полисе, а за безбрижан седмодневни одмор у овој земљи довољно је уплатити 18,90 КМ - рекли су у "Дунав осигурању".

Путници

Бањалучанка Свјетлана Јанковић ове године планира први пут са дјецом на море у Хрватску и каже да ће обавезно уплатити путно здравствено осигурање.

- Иако идем код рођака, уплатићу полису за седам дана колико смо планирали бити на мору, јер никад се не зна. Тих двадесетак марака није неки новац, а у случају да се једно од дјеце или супруг и ја разболимо или повриједимо коштало би нас ко зна колико - казала је Јанковићева и додала да раније за одлазак у Хрватску и Црну Гору није узимала никакав вид осигурања, али је била свједок како странци завршавају у хитној.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана