Брестовци саборовали девети пут: Чувају традицију и породичне везе

Сандра Кљајић
Foto: С, Кљајић

ДЕРВЕНТА - Сабор Брестоваца постао је важан традиционални скуп за све који носе то презиме, јер је то не само прилика се друже него и да обнове старе везе и очувају заједничку баштину.

Тако је било и протеклог викенда у дервентском селу Горња Лупљаница гдје су се, девети пут по реду, окупили презимењаци из неколико дервентских и добојских села, а већина учесника била је на свим ранијим сусретима.

На почетку је у Старој цркви у Дервенти свештеник Драган Михајловић служио помен за све упокојене Брестовце те су благословљени Сабор и његови учесници. На излетишту “Брестовци” у Горњој Лупљаници потом се окупило седамдесетак презимењака, свих генерација, који живе или воде поријекло из села Горња Лупљаница, Ритешић, Глоговица, Трњани и Доњи Божинци. Ове године, из оправданих разлога, изостали су представници Горњег Детлака, који су, иначе, редовни учесници Сабора.

- Овај сабор за нас је много више од обичног окупљања. То је прилика да се ми сви Брестовци из различитих крајева, поново повежемо, обновимо старе везе и заједно његујемо нашу богату традицију. Одржавање оваквих скупова је кључно за очување идентитета и сјећања на наше претке, али и за преношење тих вриједности на будуће генерације - истакао је домаћин скупа Драгољуб Брестовац.

Према његовим ријечима, свако окупљање их подсјећа на то ко су и одакле потичу.

- Захвалан сам свим учесницима који су допринијели да ову традицију његујемо и вјерујем да ће будуће генерације наставити да његују ову драгоцјену везу са нашим заједничким насљеђем - истакао је Драгољуб Брестовац.

Напомиње да су домаћини првог Сабора 2014. године били управо Брестовци из Горње Лупљанице те да ће јубиларни, десети Сабор Брестоваца бити одржан у августу 2025. године у Горњем Детлаку.

Академска глумица Јелица Брестовац, која је поријеклом из Трњана, а живи у Шиду, други пут је дошла на Сабор.

- Сваки пут када дођем осећам се испуњено и поносно. Овај скуп није само прилика да се поново сретнемо са родбином и пријатељима, већ да оснажимо везе које нас спајају и да пренесемо те вредности на млађе генерације. Радујем се сваком следећем сабору и захвална сам што могу да будем део ове дивне традиције - истакла је Јелица.

На слављу су традиционално изабрани представници свих села те најстарији и најмлађи учесник Сабора - Миленко Брестовац, рођен 1952. године и Дамјан Брестовац, који има само девет мјесеци.

Сабор се од 2014. одржава сваке године, а изузетак су биле 2020. и 2021, када скупа није било због пандемије вируса корона.

Поријекло

Брестовци се могу похвалити и тиме да имају израђено породично стабло - родослов, који сеже чак 11 генерација уназад, односно до средине 18. вијека.

Сви они имају истог претка и поријеклом су из дервентског села Горња Лупљаница.

Расељавање Брестоваца из Горње Лупљанице почело је још прије 200 година, а до Другог свјетског рата настанили су се у селима Ритешић, Горњи Детлак и Доња Лупљаница. Из Ритешића на Вучијаку прво су се раселили у Трњане код Славонског Брода у Хрватској те у вучјачка села Трњане и Глоговцу. Из Трњана су се раселили у Подновље. Данас Брестовци живе у шест села у околини Дервенте те у једном селу у Хрватској, а из свих тих мјеста раселили су по цијелом свијету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана