Брегу: Циркуларна економија може отворити стотине хиљада радних мјеста

Srna
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Стратегијама циркуларне економије могу се смањити емисије стаклених гасова, отворити стотине хиљада радних мјеста и обезбиједити економске могућности вриједне милијарде долара, изјавила је данас генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ Мајлинда Брегу.

Брегу је, током обраћања на састанку на високом нивоу у Приштини поводом покретања Платформе актера у зеленој и циркуларној економији Балкана као дијела Зелене агенде за Балкан, рекла да иако постаје жариште климатских промјена, овај регион често инстинктивно прибјегава кратковидном сагледавању ствари, саопштено је из РЦЦ-а.

Према њеним ријечима, не сагледава се сва ургентност и свеприсутност климатских промјена нити, на примјер, алармантно ниске стопе рециклаже или велике количине комуналног отпада по глави становника.

"Као резултат тога, што показује наше истраживање Балкан барометар, само 30 одсто власника пословних субјеката види климатске промјене као проблем за своје пословање, док 43 одсто сматра да зелена транзиција неће имати никаквог утицаја на њих. Чак 37 одсто није предузело никакве кораке да смањи утицај свог пословања на околину", нагласила је Брегу.

Она је додала да су разлози зашто власници пословних субјеката нису предузели ништа по том питању додатни трошкови, недостатак вјештина и стручности, недостатак регулаторног оквира, као и недостатак субвенција.

Циљ Платформе, која ће дјеловати у оквиру Зелене агенде за Балкан, јесте да се обнове обавезе на високом нивоу преузете у оквиру ове агенде, подстакне постојање центра за учење и размјену знања о циркуларној економији, те ускладе канали финансирања и покрену зелена улагања. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана