Бразду не шири ни јефтинија сјетва

Јана Кезић
Бразду не шири ни јефтинија сјетва

БАЊАЛУКА - Повећан износ премије регресираног дизела на 0,75 КМ по литру и нижа цијена ђубрива много значе пољопривредницима, али ипак неће утицати на проширење бразде јер, како кажу, нема радника, али ни тржишта за све оно што произведу.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС повећало је износ премије регресираног дизел горива за ову годину, а његова расподјела је почела прије два дана. Висина премије са лањских 0,50 КМ скочила је на 0,75 КМ по литру, а одобрава се 100 литара по хектару обрадиве пољопривредне површине.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице Саво Бакајлић за “Глас Српске” каже да ће прољетна сјетва бити мало јефтинија него лањска, али да се производња неће ширити.

- Оранице су узоране, али питање је ко ће посијати. Лани су многи заобишли корак ђубрења, а тако ће бити и ове године. Пољопривредници немају средстава да посију и да испуне све агротехничке мјере без обзира на то што су цијене ниже - рекао је Бакајлић.

Проблем представља, како каже, што се у БиХ увози велика количина хране.

- Пољопривредници се стимулишу да се баве производњом, а није им обезбијеђено тржиште и немају коме да продају производе - тврди Бакајлић.

Да до повећања производње без обзира на ниже цијене и подстицаје ипак неће доћи, тврди и повртар из Лијевча поља Душко Бањац, који каже да су пољопривредници захвални ресорном министарству на премији од 0,75 КМ по литру горива.

- То нам много значи, али без обзира на то и на ниже цијене ђубрива, многи произвођачи поврћа ће ове године ипак смањити површине због радне снаге, јер нема ко да ради, а поврће захтијева много ручног дана - рекао је Бањац за “Глас” додајући да имају потешкоћа и са продајом.

Пољопривредни произвођач Саво Рађеновић из Машића код Градишке каже да им много значи што су цијене ђубрива ниже него лани.

- Колико год да појефтини, јер нам треба много и ми се надамо да ће ђубриво бити још повољније - рекао је Рађеновић.

У пољопривредним апотекама су потврдили да су цијене ђубрива пале.

- Лани су цијене ђубрива отишле у небо, али сада је дошло до пада за неких 40 или 50 марака по тони - рекли су у пољопривредној апотеци “Агрим” из Бијељине.

Да муштерије већ навраћају по ђубриво, потврдили су и у пољопривредној апотеци “БиоМакс” из Градишке.

- Цијена ђубрива је пала у односу на прошлу годину и сада се креће око 160, 170 КМ за 100 килограма - рекли су у овој апотеци.

Предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић каже да су азотна ђубрива знатно појефтинила.

- Уреа је са 220 КМ пала на 160 КМ, док је кан са 190 КМ пао на 140 КМ - рекао је Илић додајући да ђубрива на бази калијума и фосфора и даље држе високу цијену, око 2.000 КМ по тони.

Објаснио је да премија од 0,75 КМ за регресирани дизел заиста иде наруку пољопривредним произвођачима.

- Цијене на бензинским пумпама су сада негдје око 2,70 или 2,75 КМ по литру, а пољопривредници ће имати нафту по двије марке, што је знатно повољније него у истом периоду лани - казао је Илић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да произвођачи, без обзира на ниже цијене минералног ђубрива, ипак треба да буду опрезни.

- Очекује се и даље појефтињење, међутим, ситуација је непредвидива, тако да се не смијемо поуздати у неке дугорочне прогнозе. Треба бити опрезан, а на сваком је индивидуално да одлучи када ће у набавку минералног ђубрива - рекао је Маринковић.

Изумирање

Саво Бакајлић каже да је у Семберији и на Мајевици 2015. године било око 15.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, а ове године се за регресирано гориво у првом маху на територији Угљевика, Бијељине и Лопара пријавило свега око 1.400 произвођача.

- То је поражавајући податак из којег се види да пољопривреда изумире - рекао је Бакајлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана