Бразде дуже упркос недаћама

Данијела Бајић
Бразде дуже упркос недаћама

БАЊАЛУКА - Пољопривредници широм Српске лијепо вријеме протеклих дана искористили су за припрему прољетне сјетве, а према њиховим процјенама, ове године би се, упркос свим недаћама, под усјевима могло наћи више површина него лани.

Сјетву би, ако то временски услови дозволе, повртари требало да почну крајем фебруара, док ратари који ће засијати кукуруз, пшеницу и друге културе планирају да изађу на њиве неколико дана касније.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић истакао је за “Глас Српске” да је производња раног расада у пластеницима и стакленицима увелико почела, док је само питање дана када ће ратари кренути са прихраном озимих усјева.

- Активности произвођача тренутно су усмјерене и на набавку сјемена, ђубрива и свега осталог што је потребно за сјетву, уз ишчекивање новог правилника о условима и начину остваривања подстицаја, када ће моћи да пријаве парцеле под озимим усјевима и поднесу захтјеве за регресирано гориво и остале бенефите који их сљедују - казао је Маринковић.

Додао је да би правилник требало да буде објављен чак и у наредној седмици, јер је све о том питању приведено крају.

Већина представника пољопривредника, који су имали прилику да изнесу приједлоге и сугестије, је задовољна предложеним правилником, због чега ће, истакао је он, доћи до благог раста сјетвених површина под уљарицама, прије свега сојом и сунцокретом.

- Што се тиче кукуруза и осталих јарих усјева, то су стандардне количине и ове године не вјерујем да ће се нешто значајно промијенити у односу на досадашње површине - рекао је Маринковић.

Према његовим ријечима, цијена минералних ђубрива тренутно је у благом паду, а очекивања су да ни сјеменски материјал неће бити скупљи него што је био прошле године.

Предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић каже да је сјетва расада већ отпочела, а у току је и припрема земље за производњу паприке и краставца, док се сјеме кромпира, које је стигло, ставља у клијавост.

- С обзиром на то да је опредјељење самог ресорног министарства и свих удружења да се акценат стави на увећање производње, очекивања су да ће у знатној мјери бити увећања кад је у питању поврће - рекао је Илић.

Додао је да ове године имају повољније цијене минералних ђубрива док ће им, с друге стране, више новца требати за поједини сјеменски и садни материјал, али и нова средства за заштиту биља, која много више коштају.

- Све ћемо ми то на крају прегурати, само да нас послужи вријеме, да не буде непогода као прошле године, када нам је готово сва производња уништена због леда  и олује - истакао је Илић.

Лијепо вријеме измамило је и воћаре, који ових дана пуном паром раде у воћњацима.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић казао је да се орезивање воћака приводи крају, те да им ови јануарски дани иду наруку.

- Резидба стабала је кренула још у новембру на неким воћним врстама и сортама. Са крушкама смо готово завршили, док пуно посла није остало ни око шљива. Добри су, такође, и услови за развој и заштиту биљака. Имамо доста ледених сати, што одговара да не крене вегетација - рекао је Дојчиновић.

Иако су у питању мање површине, у најави је и већа производња воћа, јер су, каже Дојчиновић, измијенили сортимент те ће бити рађено квалитетније.

Осигурање

Представници пољопривредника истакли су да је ове године акценат, између осталог, стављен и на осигурање производње, те су позвали све повртаре и ратаре да на вријеме то ураде имајући у виду да је невријеме током прошле године нанијело огромну штету, због чега су били у великом губитку. Право на средства за суфинансирање премије осигурања примарне пољопривредне производње прошле године имали су корисници подстицаја који се баве сточарском, воћарско-виноградарском те повртарском и ратарском производњом. Корисници су право на подстицајна средства остваривали на основу захтјева који подносе Агенцији за аграрна плаћања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана