Братунчанин заљубљеник у бициклизам, природу и фотографију

СРНА
Братунчанин заљубљеник у бициклизам, природу и фотографију

БРАТУНАЦ - Братунчанин Драган Обреновић свакодневно бициклом пређе 20 до 30 километара уживајужи у вожњи и природи јер је у обоје заљубљеник, као и у фотографију.

Он се сваким даном може видјети на различитим локацијама у околини Братунца.

"Након радног времена обавезно се провозам бициклом, возећи двадесетак до 30 километара да одржавам кондицију и напуним батерије. Уједно уживам у љепоти чисте природе и миру који она пружа", објашњава Драган свој уобичајени свакодневни ритуал.

У дане викенда Драган се бициклом вози до удаљенијих дестинација, па је опремљен фото-апаратом и камером обишао скоро све природне љепоте, знаменитости и насеља у источном дијелу Републике Српске и западне Србије.

Спојио је три интересовања или хобија у један и путује бициклом, ужива у природи, разгледа, фотографише и снима све што му дјелује занимљиво на било који начин и по нечему карактеристично.

Каже да му то представља вид релаксације и одмора, али и рекреацију и омогућава му да ужива проводећи вријеме у природи, дружећи се и склапајући нова познанства.

ПОСЕБАН ДОЖИВЉАЈ ЈЕ ДОЛАЗАК НА СВЕТУ ГОРУ

Претходних година прешао је хиљаде километара својим бициклима, а истиче да му је најдража вожња на Свету гору.

"Имао сам безброј једнодневних вожњи и мноштво вишедневних путовања и излета. Међутим, осмодневно путовање и вожња бициклом до Свете горе и посјета Хиландару је посебан доживљај. Неописив је осјежај и узбуђење када се крочи на Свету гору, прораде емоције, заборави се сав уложени напор и нестане умор од вишедневног путовања", прича Драган.

Он истиче да често погледа тај видео-запис и да га сваки пут обузму емоције и да ће тај доживљај памтити читавог живота.

Обреновић све своје вожње и путовања биљежи камером и фото-апаратом и тако настају фотографије и видео-записи са посебним мотивима и сликама дивних панорама, предјела и грађевина. На тај начин настала је богата, и обимом и садржајем, колекција фотографија и видео-материјала са разних дестинација које је возећи бицикл посјетио.

Захваљујући његовим снимцима објављеним на друштвеним мрежама многи откривају занимљиве локације које посјећују.

Драган прича да ужива у истраживању околине и обиласку непознатих мјеста и локалитета, а посебно га мотивишу дуже вожње и вишедневна путовања у иностранство што скоро сваке године организује док је на годишњем одмору.

"Са групом пријатеља, заљубљеника у бициклизам и природу, те упознавање природних љепота, историјских и других знаменитости често бициклима обилазимо манастире, села и градове те неке привлачне локације, снимамо и дружимо се", каже Драган.

САМ БИЦИКЛОМ НА ПУТ ДУГ 870 КИЛОМЕТАРА

Присјећа се вожње која му је у посебном сјећању, а то је самостална вожња бициклом из Братунца преко Сарајева, Мостара, Љубушког и Чапљине до Дубровника и повратак преко Требиња, Фоче и Вишеграда. Тада је посјетио много културно-историјских споменика и видио бројне природне љепоте, прешавши бициклом 870 километара.

Каже да му је то фантастично и незаборавно искуство и "школа" јер је на том путовању дошао до многих сазнања и много непознатог видио, чуо и запамтио.

Обреновић је један од иницијатора организовања традиционалних сусрета бициклиста у Братунцу.

Он истиче да је бициклизам добар, користан и здрав спорт јер осим користи за здравље омогућава упознавање са људима и крајевима, успостављање нових познанстава, дружења и пријатељстава.

Наглашава да куд год крене у неком мјесту има пријатеља коме се јави да се виде, попију пиће, разговарају или да се обрати за неку помоћ у случају потребе.

То је посебно задовољство и богатство које бициклизам чине лијепим.

"Немам неки посебан рецепт и препоруку. Важна је воља, жеља и љубав према путовању, радозналост ка упознавању нових мјеста, људи и крајева као и љубав према природи, фотографији и дружењу и може се рекреативно бавити овим спортом те осмишљавати путовања", поручио је Обреновић.

Он је фотографисањем и биљежењем свега што је посјетио и прошао као љубитељ природе, бициклизма и планинарења, постао озбиљан хроничар у Братунцу и шире и посједује завидну колекцију драгоцјених фотографија и видео-прича.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана