Братунац,Милићи: 200 пари вунених чарапа и 100 капа за становништво Донбаса

Срна
Братунац,Милићи: 200 пари вунених чарапа и 100 капа за становништво Донбаса

БИЈЕЉИНА - Амбасада Руске Федерације у БиХ захвалила је мјештанима из Братунца и Милића за донацију око 200 пари вунених чарапа и 100 вунених капа, која ће бити прослијеђена страдалом становништву у Донбасу, изјавио је вечерас секретар у Амбасади задужен за културну и научну сарадњу Јуриј Пичугин.

Пичугин је рекао да ће донација великодушних мјештана двије општине у најскоријем року прослиједити да у овом зимском периоду угрију страдало становништво Донбаса.

Он је изразио је велику захвалност Удружењу грађана “Источна алтернатива”, начелнику општине Милићи Марку Савићу и грађанима те локалне заједнице и Братунца јер су учествовали у овој хуманитарној акцији, истакавпи да овај поклон доста значи јер долази од братског српског народа.

“Овај гест грађана Републике Српске биће јако значајан за Руску Федерацију јер и ми активно радимо на хуманитарној помоћи становништву југоистока /Украјине/. Само током посљедње године, од 2. марта, било је допремљено око 118.000 тона прехрамбених производа за настрадало становништво”, навео је Пичугин.

Он је навео да је реализовано око 3.100 хуманитарних акција, непрестано се ради на деминирању подручја ослобођених од нацистичког режима - око 333.000 хектара површине, наводећи да су уништили око милион експлозивних направа.

Пичугин је захвалио Удружењу грађана “Источна алтернатива” за, како каже, ширење истине о томе због чега је започета специјална војна операција Руске Федерације у Украјини.

Он је појаснио да је прави узрок тортура и гранатирање становништва југоистока Украјине од власти у Кијеву, наводећи податак да је од 2014. до почетка 2022. године убијено 14.000 људи, укључујући готово 200 ђеце, а да је огроман број рањених.

Предсједник Удружења “Источна алтернатива” Војин Павловић рекао је Срни да не шаљу бомбе и гранате и тенкове, већ вунене чарапе, које су плеле српске мајке и сестре.

Будући да је за вечерас била најављена и пројекција документарног филма о злочинима украјинских војника над заробљеним руским војницима и цивилима, која је требало да се одржи у Дому културе у Сребреници, Павловић је рекао да то није одобрио директор Дома који је Бошњак.

“Забранили су нам приказивање. Тражили су да опишемо догађаје из филма, што нема никаквог смисла. Наишли смо на кордон полиције која је обезбјеђивала закључану просторију. Нису нам хтјели откључати”, рекао је Павловић.

Павловић сматра да је забрана приказивања овог филма национална срамота у Сребреници, наводећи да се то морало десити у том граду јер је управо захваљујући Русији стављен вето на срамну британску резолуцију о Сребреници.

Он је навео да од идеје приказивања филма неће одустати и да ће сигурно у Сребреници бити приказан, а као сљедеће дестинације је навео Милиће, Братунац и Бијељину.

“Тим филмом желимо да покажемо јавности да је западна пропаганда уперена против Русије као што је била и против српског народа”, најавио је Павловић, који је напоменуо да је требало да филм вечерас буде приказан у објекту из којег је Насер Орић прије 30 година кренуо у нападе на Скелане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана