Бранковић: Снабдијевање гасом и нафтом у региону најзначајније теме

Срна
Foto: Архива

ТРЕБИЊЕ - Самит енергетике у Требињу наредне седмице окупиће више од 450 учесника, најзначајнијих личности из енергетског сектора у региону, а најважније теме о којима ће бити ријечи су декарбонизација, снабдијевање гасом и нафтом у региону, изјавио је Срни директор овог самита Александар Бранковић.

Бранковић је истакао да ће о овим темама током три дана на панелима говорити представници фирми из гасног сектора из региона, берза, продавци електричне енергије, као и представници електропривреда из региона.

"Највећа тема ће се повести око непостојања резерви нафте у БиХ и како то превазићи, пошто према директивама ЕУ, од првог јануара 2023. године БиХ мора да има успостављене обавезне резерве нафте, а нисмо ни кренули са тим", рекао је Бранковић. Он је додао да су припреме за овогодишњи Самит енергетике при крају, сутра ће бити затворене пријаве учесника, а одзив је врло добар.

Бранковић је напоменуо да ће на маргинама Самита бити организован састанак надлежних министара из БиХ са новим директором Секретаријата Енергетске заједнице Артуром Лорковским. "Говориће о даљој реализацији енергетских пакета који су пред БиХ", рекао је Бранковић. Самит енергетике у Требињу биће одржан у Културном центру у Требињу 16, 17. и 18. марта

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана