Бранкица Раковић за "Глас": Одувијек спасавамо једни друге

Данијела Бајић
Бранкица Раковић за "Глас": Одувијек спасавамо једни друге

БАЊАЛУКА - Раздвајање од дјетета, чекање нових налаза, анксиозност која је узимала године, та близина смрти на одјељењу за интензивну његу гдје се раде трансплантације само је дјелић оног кроз шта је прошла Бањалучанка Бранкица Раковић у лавовској борби за живот.

Да у себи нема толико воље за животом, особину да чашу увијек гледа допола пуну и снажан разлог да живи, своју Лолу, ко зна како би, започиње причу за “Глас Српске” ова храбра жена, изгледао читав процес борбе са лимфомом.

- Кроз трансплантацију матичних ћелија прошла сам 2018. године. Десетине хемотерапија, добијених и изгубљених килограма, четири пута потпуног губљења косе и један једини тренутак у којем сам мислила да сам умрла. Ето, статистички. Код лијечења крвних тумора, уколико неки од протокола хемиотерапије не упали, слиједи хемиотерапија, тежи протокол, а онда трансплантација матичних ћелија. Након тога зрачење - наставља Бранкица, која је о свом путу до изљечења говорила и у промотивном споту овогодишње хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”.

У животу је, каже, одржала само љубав према Лоли, породици и пријатељима, као и њихова према њој.

- Сјећам се кад је мој отац дошао на Војномедицинску академију (ВМА) у Београду, он нас је одгојио, ја сам тад примала терапију 24 часа без престанка. Улази његова ћелава дјевојчица, с неким иглама у рукама, пиџами пет бројева већој и непрепознатљиве боје коже. Ти тренуци, да никад више на његовом лицу не видим тај страх, то ме тјерало даље. И оно што увијек понављам, мој светионик је моја Лола, била и остала и биће - истиче Бранкица.

Док је боравила на ВМА, примала је хемиотерапије, које су, како каже, доводиле до тачке губљења достојанства.

- Провела сам дане и дане чекајући да ми више не буде мука, да ме не сврби тијело, да не повраћам. Из једне болнице у другу, из једне државе у другу, из једног протокола лијечења у други - присјећа се Бранкица.

Додаје да је све то било јако исцрпљујуће, физички, емоционално, финансијски.

- Један дан сте срећни, јер сте добили дијете, други дан сабирате дане до тренутка кад ће вам од терапије почети отпадати коса. Живот, непредвидив, а опет тако диван. Моја породица је за мене већи херој од мене. Мислим да би се с тим сложила свака особа која је прошла ово. Лакше је, ако је ту икоме лакше, пролазити то све, него посматрати са стране како некоме кога толико волите није добро - нагласила је Бранкица истичући значај хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”, која се ове године одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, с циљем успостављања регистра добровољних давалаца матичних ћелија и оснивања лабораторије за ХЛА типизацију ткива у РС.

Према њеним ријечима, стабилност једне државе чини и стабилност њеног здравственог система.

- Желим да не морамо да идемо у земље у комшилуку или даље да бисмо тражили донора, желим да људи овдје прво потраже рјешење, желим да овим регистром смањимо страх и скратимо чекање. Знам да заједно можемо - казала је Бранкица, која је лијечена својим матичним ћелијама.

Она је изразила наду да ће пацијенти у фази два имати и прилику за ту врсту лијечења, овдје, код куће.

- Знам много људи којима би то свакако олакшало и убрзало процес лијечења. Исто тако знам и људе који нису дочекали да нађу свог донора. Матичне ћелије спасавају животе. Зато позивам све да позову 1411 и да од момената успостављања регистра донирају своје матичне ћелије. Ми овдје увијек спасавамо једни друге. Тако ће бити и сад - нагласила је Бранкица.

Друго мишљење

Бранкица Раковић каже да би свим пацијентима препоручила да, ма каква да је дијагноза, увијек потраже још једно мишљење.

- Знам, исцрпљујуће је, знам, мука је и од игала и бијелих мантила и чекања. Али мене је други рак научио да не идем даље док се бар два мишљења љекара не подударе. Љекари имају много пацијената, можда немају толико времена да се посвете сваком детаљу. Али ви имате само себе. Посветите се свом путу изљечења - поручила је Бранкица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана