Браћи Врањеш из Бањалуке летење записано у крви

Дејан Јовичић
Foto: Д.Ј.

БАЊАЛУКА - Љубав према аеромоделарству браћи Срђану (16) и Сергеју Врањешу (12) из Бањалуке усађена је у генима, јер су наставили успјешну породичну традицију бављења ваздухопловним спортовима, а нису далеко ни од испуњења својих снова да се попну на кров свијета.

Иако су међу ријеткима у Српској и БиХ који се баве овим атрактивним спортом, Врањеши су направили искорак на међународној сцени, пласирајући се ове године међу десет најбољих јуниора свијета у категорији Ф1А на листи Свјетске ваздухопловне федерације (ФАИ).

То је резултат добрих наступа на такмичењима широм бивше Југославије и региона гдје су учествовали као чланови Аеро-клуба „УЛЛ” из Бањалуке и јуниорске репрезентације БиХ, а успјех је већи самом чињеницом да по квалитету модела са којима се такмиче и буџетом са којим располажу далеко заостају за осталим земљама, попут Пољске, Шведске, Њемачке и САД које су у самом врху.

- Прошла сезона је за мене била сјајна и прворангирани сам у сениорској и јуниорској репрезентацији БиХ. Са великим нестрпљењем очекујем предстојеће свјетско јуниорско првенство у Македонији, које се одржава од 4. до 9. августа и уколико нас срећа послужи покушаћемо освојити једно од прва три мјеста, што би био преседан, јер до сада ниједан наш јуниор није освајао медаље на великим такмичењима - рекао је Срђан.

Ове године су успјели набавити три нова модела, тако да су и њихова очекивања самим тим велика. Истиче да је ово скуп спорт јер један такмичарски модел кошта од 1.500 до 3.000 евра.

- Моделе набављамо најчешће кроз спонзорства, донације и путем јавних позива. Набавка иде тешко јер се ради о неафирмативном спорту на нашим просторима и једном такмичару су потребна бар три модела пошто се деси да се у току такмичења изгуби или сломи тако да морате имати резерву. То довољно говори о томе због чега нас у овом спорту нема много - наглашава Срђан.

Поред доброг модела, за успјех је, како каже, неопходно бити у тренажном процесу, али имати и извјесну дозу среће, јер се често деси да и са старијим моделом однесете побједу над много искуснијим вршњацима.

Припреме за такмичења са братом Сергејом обавља у Новој Тополи и Новој Пазови под менторством Радоја Благојевића, а све је, према њиховим ријечима, почело још у најранијим данима када су уз оца и дједа завољели аеромоделарство.

- Наш покојни дјед Миленко Врањеш се бавио једриличарством и био је прије рата првак у бившој Југославији. Поред тога, волио је моторне змајеве, а пошто је био наставник техничког ишао је редовно са дјецом на такмичења. И наш отац Дејан је уз њега заволио тај спорт, а затим заразио моделима и нас тако да се традиција наставила - каже Сергеј.

Признаје да је Срђан тренутно успјешнији од њега јер се дуже бави моделарством али, како каже, не задуго јер је на недавном такмичењу у Хрватској имао боље резултате, тако да му је за петама на ранг-листи Свјетске ваздухопловне федерације.

- Планирамо и у будућности да се бавимо овим спортом који је јединствен јер обједињује све генерације. Уз то тренирам и кошарку већ пет година, а Срђан се још бави и стрељаштвом, тако да смо веома активни у слободно вријеме - истиче Сергеј Врањеш.

Аеро-клуб „УЛЛ” тренутно окупља осам такмичара, по четири сениора и јуниора и посљедњих неколико година њихови јуниори су редовно међу десет првопласираних у свијету.

Финансије

Предсједник клуба и селектор јуниорске репрезентације БиХ Милош Будимчић, каже да су финансије њихов највећи проблем.

- Трошкови стално расту, али успијемо некако наступити на од осам до 10 свјетских купова током године. Ове године смо самостално пронашли средства за котизацију за европско и свјетско првенство, у износу од 3.000 евра и набавку три нова модела у износу од 7.000 евра. Дио средстава за један модел дозначио је град Бањалука, на чему им захваљујемо - рекао је Будимчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана