Божићни пакетићи за дјецу из Србије и Српске

Срна
Foto: срна

БЕОГРАД - Фондација принцезе Катарине Карађорђевић, у сарадњи са хуманитарном организацијом "Лајфлајн" из Чикага, обезбиједила је божићне пакетиће за више од 1.000 дјеце из Србије и Републике Српске. Из Фондације је саопштено да поклони укључују одјећу, обућу, играчке, хигијенске производе, школски прибор, слаткише и грицкалице.

Пакетићи су стигли у 16 домова за дјецу без родитељског старања, три дневна боравка за дјецу са посебним потребама, три образовне установе и четири уточишта за жене на подручју Београда, Панчева, Крагујевца, Сомбора, Суботице, Новог Сада, Алексинца, Беле Цркве, Трстеника, Косова и Метохије, Бањалуке, Бијељине и Милиног Села код Лопара.

"Посебно се радујемо што ће пакетићи стићи и до деце из српских породица на Косову и Метохији. Осим пакетића, Лајфлајн Чикаго и Фондација Принцезе Катарине су организовали и допремање хране за божићну вечеру за дјецу у 13 сиротишта како би најмлађи уживали у празничној трпези", нагласили су у Фондацији.

Пакети хране за социјално најугроженије стигли су у више од 100 породица из Милиног Села, Бањалуке и са Косова и Метохије.

Фондација је захвалила донаторима, истичући да су се у пројекат укључили Делегација ЕУ у Србији, као и амбасаде Русије, САД, Аустралије, Јапана, Италије, Чешке, Кувајта, Хрватске, Финске, Анголе и Мјанмара, као и неколико компанија и три интернационалне школе у Београду. /крај/гђ/сђп/фото
Станко
Станко Смољановић
ТУРИСТА ВИШЕ ЗА 90 ОДСТОСАРАЈЕВО, 5. ЈАНУАРА /СРНА/ - У БиХ је током 11 мјесеци лани регистровано 875.838 туриста, што је више за 89,9 одсто него у истом периоду 2020. године, подаци су Агенције за статистику.
У том периоду туристи су остварили 2.061.353 ноћења, што је за 77,5 одсто више у односу на првих 11 мјесеци 2020. године.

Број ноћења домаћих туриста током 11 мјесеци лани већи је за 38,1 одсто, а страних већи за 137,8 одсто у односу на исти период 2020. године.

У укупно оствареном броју ноћења учешће домаћих туриста је 47 одсто, а страних 53 одсто.

У структури ноћења страних туриста највише ноћења остварили су туристи из Србије 15,7 одсто, слиједе туристи из Уједињених Арапских Емирата 12,6 одсто, Хрватске 10,1 одсто, Саудијске Арабије 8,3 одсто, НЈемачке 5,4 одсто, Кувајта четири одсто, Турске 3,9 одсто и Словеније 3,6 одсто, док су туристи из осталих земаља остварили 36,4 одсто ноћења.

Када је ријеч о дужини боравка страних туриста у БиХ, на првом мјесту је Финска са просјечним задржавањем од 4,4 ноћи, слиједе Иран са 4,3 ноћи, Кувајт са четири ноћи, Кина са 3,4 ноћи, Малта са 3,3 ноћи, Катар са 3,2 ноћи и Индија са 3,1 ноћи.

Према врсти смјештајног објекта, највећи број ноћења остварен је у хотелима и сличном смјештају са учешћем од 92,9 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана