Божић: Повећан број гласача и политичких субјеката за изборе у октобру

Срна
Божић: Повећан број гласача и политичких субјеката за изборе у октобру

БИЈЕЉИНА - За опште изборе у октобру у Бијељини повећан је број бирача на 110.100 и број од 63 политичка субјекта који учествују на изборима, изјавила је данас предсједник Градске изборне комисије Бијељина Дијана Савић Божић.

 

Она је навела да број бирача стално расте, за изборе 2018. године био је 108.000, 2020. године 109.00 и тренутно је 110.100, а бирачки списак закључује се 18. августа и тада ће бити познат коначан број.

"За ове изборе је повећан и број пријављених политичких субјеката - 63, на претходним општим изборима било их је 59 и сви смо се томе чудили", рекла је Божићева новинарима и оцијенила да међу политичким субјектима који учествују на изборима, нажалост, има и оних који су фиктивни. На изборима у Бијељини учествује 37 странака, девет коалиција и 17 независних кандидата.

Божићева је рекла да је за октобарске изборе у Бијељини повећан и број бирачких мјеста за 36 додатних и да ће их бити 183, уз посебно бирачко мјесто за гласање на непотврђеним гласачким листичима.

У бирачким одборима биће 882 члана, а већина бирачких одбора у граду има пет чланова, због великог броја бирача.

Данас су представници Градске изборне комисије уручили распоред и неопходан материјал овлаштеним представницима политичких субјеката који у року од седам дана треба да доставе приједлоге за чланове бирачких одбора. "Још једна специфичност за ове изборе је далеко већи број непокретних, болесних, лица у старачким домовима и у Казнено-поправном заводу које обилази тим Градске изборне комисије како би се изјаснили да ли желе да их на дан избора посјети мобилни тим", рекла је Божићева.

Она је додала да, с обзиром на епидемиолошку ситуацију, очекује да ће бити и мобилни ковид тимови који ће на дан избора обилазити заражена лица, као што је било на претходним локалним изборима Божићева је поручила да у октобру очекује фер политичку борбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана