Божић по грегоријанском календару, Божићно бдијење у црквама широм БиХ

ГС
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО – Римокатоличка црква и сви хришћани који вријеме рачунају по грегоријанском календару данас славе Божић, најрадоснији празник којим се обиљежава рођење Исуса Христа. Миса поноћка, односно Божићно бдијење одржана је у црквама широм БиХ.

Значајан број вјерника се окупио на поноћки у Сарајеву, алии у Тузли, Зеници, Мостару и другим градовима, преноси Кликс

Фра Иван Шарчевић предводио је мису поноћку у цркви светог Анте у Сарајеву, а претходно је у Сарајеву у катедрали Срца Исусова врхбосански надбискуп монсињор Томо Вукшић предводио Мису Бдијења или „малу поноћку“ гдје су се такође вјерници окупили у великом броју.

-Са жељом да се, по нашем обраћењу, у нама Исус на духован начин роди, заувијек настани и остане, свим свештеницима, редовницима, редовницама и осталим Христовим вјерницима у Врхбосанској надбискупији и Војном ординаријату желим благословљен Божић и сретну цијелу 2024. годину - рекао је надбискуп Вукшић у божићној поруци.

Миса поноћка уочи Божића одржана је у свим зеничким жупама, а у цркви Светог Илије одржана је централна свечаност.

Миси присуствовао велики број вјерника, а послане су поруке да у овој ноћи пуној осјећања пронађемо оно истинско, чистоћу дјетета, у себи и отворимо се према другима и тражимо опрост.

-Божић је тренутак када са собом сводимо рачун и видимо шта смо утјеловили, вредноте или материјализам - казао је жупник фра Марко Кепић.

Вјерници у католичким и другим црквама западног обреда на Божић се клањају јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом.

Обичај је да се у цркве поставе јасле потиче из 13. вијека. Божићно вријеме је од првих почетака овог празника везано за свјетло, тачније за извор свих свјетлости, Сунце и посебно Бога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана