БОРС прославио крсну славу: Чување сјећања на пале борце дужност и обавеза свих

Дејан Јовићић, Срна
БОРС прославио крсну славу: Чување сјећања на пале борце дужност и обавеза свих

БАЊАЛУКА- Полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа у општинским и градским борачким организацијама широм Српске прослављена је крсна слава Борачке организације Републике Српске (БОРС) - Митровдан.

Централна прослава одржана је у Српцу одакле је поручено да се све неприлике лакше превазилазе у слози и да заједно треба радити на плану да се побољшања живот бораца.

-Чување културе сјећања на борце који су уградили своје животе у темеље Републике Српске обавеза је садашњих и будућих генерација како се не би заборавила наша славна историја- изјавио је у Српцу предсједник Предсједништва БОРС-а Александар Савић.

Савић је додао да су двије митровданске битке у којима је за неколико дана погинуло 66 бораца Невесињске бригаде, један од синонима борбе за слободу српског народа.

- Животе за Републику Српску је дало 23 хиљаде бораца ВРС, а то је више од 20 великих школа које би данас напунили својим нараштајима. У Српцу се јако труде да на оваква обиљежавања доводе ђаке, што је лијепа порука. Поручио бих наставницима и професорима да сваког првог дана у новој школској години одрже историјски час на ову тематику – рекао је Савић.

Он је нагласио да су слога и јединство у овом тренутку највише потребни Борачкој организацији РС како би се превазишле одређени сукоби којих је било у протеклом периоду.

- Свјесни смо проблема које још нисмо успјели ријешити, нарочито оних социјалне природе, али доста тога је и учињено. Вјерујем да ћемо успјети пронаћи добар одговор на све изазове који су пред нама – рекао је Савић.

Предсједник Борачке организације општине Србац, Горан Плотан, рекао је да је у протеклом рату учествовало око 4.500 србачких бораца, од чега је страдало њих 145 а 600 су остали ратни војни инвалиди.

- У задње двије године ново руководство се доста посветило рјешавању проблема борачких категорија. Изашли смо на терен, увидјели лоше стамбене услове једног броја чланова, што је резултирало да у задњих годину и по изградимо пет нових и адаптирамо 12 постојећих кућа. Само у посљедњих годину учланили смо око 200 нових чланова и тренутно их има преко двије хиљаде у нашој организацији – рекао је Плотан.

Директор Републичког центра за истрашвање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Милорад Kојић, рекао је да су према њиховом попису, од 1991. до 1995. године, страдала 35.042 лица српске националности, војника и цивила.

- Да није било Војске Републике Српске, која је сачувала наше вјековно огњиште, тај број би био још већи - рекао је Kојић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, рекао је да у Српцу активно дјелује Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова, који заједно са организацијама које окупљају борачке категорије организује годишње парастосе и друге значајне јубилеје, те гради и одржава спомен обиљежја.

У Храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци служени су литургија и помен погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата поводом обиљежавања крсне славе БОРС-а, након чега су положени вијенци на Централном спомен-обиљежју.

Предсједник Градске борачке организације Градишка Милован Гагић рекао је да је слава Борачке организације прилика да још једном помену погинуле саборце и на славском ручку угосте представнике установа и организација са којима сарађују.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић честитао је свим борцима крсну славу Митровдан, те истакао да је и овај дана прилика да се изрази поштовање према свима броцима који су своје животе дали за одбрану Републике Српске.

-Не смијемо да заборавимо ниједног борца и жртву и морамо да чувамо оно што нам је најсветије, а то је Република Српска - поручио је Аџић.

Вјенце на спомен-обиљежје погинулим борцима у Градишци положили су представници града, Градске борачке организације, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а и СНСД-а.

Спомен парк у Добоју

Предсједник Скупштине добојске Борачке организације Перо Тубић рекао је, поводом поводом обиљежавања крсне славе ове организације - Митровдана, да се завршава припрема изградње спомен-парка погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.

-Биће то једно од репрезентативно мјесто за које постоје више идејних рјешења - истакао је Тубић.

Он је захвалио Градској управи и градоначелнику Борису Јеринићу за коректну подршку.

Јеринић је указао на добро сарадњу са Борачком организацијом, похваливши њено руководство и ради на унапређењу положаја својих сабораца и породица погинулих.

Он је најавио наставак подршке Градске управе овој организацији како би наставила своју мисију.

Одавањем поште свим погинулим и преминулим саборцима и ломљењем славског колача у Светосавском дому, припадници Борачке организације из Братунца данас су свечано прославили крсну славу - Митровдан.
Претходно је одата почаст и положено цвијеће у братуначкој Спомен-соби.

Предсједник Предсједништва Борачке организације у Братунцу Жељко Лазић честитао је саборцима данашњи празник и славу рекавши да се не смије заборавити борба српског народа у БиХ за слободу и очување Републике Српске као јединог гаранта за слободан живот Србима са лијеве стране Дрине.

Борачка организација општине Источно Ново Сарајево обиљежила је данас крсну славу Митровдан, служењем Свете литургијом у цркви Светог Ђорђа на Врацама, те служењем парастоса погинулим борцима и полагањем вијенаца на централном крсту на Војничком гробљу.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је новинарима да је слава Борачке организације прилика да се ода помен погинулим саборцима и да се укаже на све тешкоће које су пред њима.

-У рату смо имали једини циљ - да сачувамо Републику Српску и своје животе. Данас су се на нас сви окомили да униште оно што смо стварали и за шта смо дали велике жртве. Данас нам је више него икада потребно јединство и позивам све да учинимо максимум на његовом очувању и супротставимо политикама из Сарајева - изјавио је Тушевљак.

Начелник Општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да су се представници Борачке организације, као и градске и локалне власти, данас окупили да одају почаст свим погинулим и страдалим борцима и да се захвале свим живим припадницима Војске Републике Српске.

-Ово је још једна прилика да се присјетимо значаја који су они дали у стварању Републике Српске и опстанку српског народа на овим просторима - рекао је Катић.

Као најприоритетнија питања начелник је навео запошљавање демобилисаних бораца и припадника породица погинулих бораца, додајући да је веома тешко свима омогућити радно мјесто.

-Мислим да можемо да се похвалимо да, не из године у годину, него из мјесеца у мјесец, обезбиједимо одређен број радних мјеста за ову категорију становништва - нагласио је Катић.

Борачка организација општине Брод обиљежила је данас крсну славу служењем Свете литургије у Храму Покрова Пресвете Богородице, освештањем славског жита и ломљењем славског колача.

Предсједник Скупштине општинске Борачке организације Радослав Кокић честитао је славу свим борцима Републике Српске, истичући да је ово дан када се сјећају погинулих и рањених сабораца.

Парастоси и полагања вијенаца

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић каже да је у изради и нова одлука о допунским правима демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, које се финансирају из буџета општине Брод.

Крсна слава у Крупи на Уни обиљежена је парастосом, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа код спомен-обиљежја погинулим борцима 11. крупске лаке пјешадијске бригаде у Доњем Дубовику, административном центру општине.

У редовима 11. крупске лаке пјешадијске бригаде било је 2.960 бораца, погинуло је 310, а рањено њих 938.

Крупска бригада је два пута одликована Орденом Немањића.

У Храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу данас су поводом Митровдана служени литургија и парастос погинулим борцима.

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић служио је помен за погинуле борце Војске Републике Српске, те им одао захвалност, истичући да се бол и туга породица не могу умањити, али да сјећање на њих треба да остане трајно.

Нарић је нагласио да је Република Српска једини гарант останка српског народа и због тога треба његовати сјећање на погинуле борце одбрамбено-отаџбинског рата.

Представници Борачке организације и општине положили су вијенце код спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, након чега су у просторијама ове организације уприличени обред ломљења славског колача и славски ручак.

Предсједник Борачке организације општине Котор Варош Миладин Савановић честитао је свим борцима данашњи празник и апеловао на јединство када је ријеч о стратешким и виталним питањима за Републику Српску.

-Чувајући тековине одбрамбено-отаџбинског рата, шаљемо поруку да нема прече ствари него да потомци чувају вриједности својих предака - истакао је Савановић.

Честитајући крсну славу Борачкој организацији, начелник општине Котор Варош Зденко Сакан нагласио је да борци који су дали живот за одбрану свог завичаја и Републике Српске не смију бити заборављени.

Поводом Митровдана, данас су у Новом Граду положени вијенци и прислужене свијеће код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, а потом је уприличен славски обред и славски ручак.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да је Борачка организација стратешки партнер општине.

-Трудимо се да сви чланови ове организације буду помогнути у акцијама које реализује локална управа. Борачка организација и друге организације проистекле из минулог рата имаће подршку и у наредном периоду - рекао је он.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић навео је да је право на мјесечни борачки додатак остварило 360 демобилисаних бораца из ове локалне заједнице млађих од 65 година.

-Ове године изграђено је спомен-обиљежеје погинулим борцима у насељу Јабланица, обновљене су спомен-плоче у згради аутобуске станице у Новом Граду и у насељу Трговише - рекао је Гачић.

Према његовим ријечима, у плану је изградња спомен-обиљежја у Блатни, Кршљама, Пољавницама и Рудицама.

У редовима Новоградске бригаде било је 5.500 бораца, њих више од хиљаду је рањено, а од 348 погинулих бораца из Новог Града 248 су били припадници ове бригаде. Бригада је одликована Орденом Немањића.

Митровдан је у Сокоцу обиљежен служењем литургије у Цркви Светог пророка Илије за све борце погинуле у одбрани Републике Српске и све до сада преминуле припаднике Војске Републике Српске, полагањем вијенаца код централног споменика борцима погинулим у одбрани Сарајевско-романијске регије, посјетом Спомен-соби и обредом ломљења славског колача у соколачком Парохијском дому.

Српску чувати и бранити

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић истакао је данас да се многи нису помирили с тим да Република Српска треба да постоји, због чега се Српска и даље мора чувати и бранити.

-Смета њима наша борба и наше жртве и све то покушавају умањити. Надам се да ћемо имати снаге и памети да заједно са руковдством и свим политичким снагама и грађанима сачувамо Републику Српску и да је оставимо овакву слободну и нашим будућим поколењима да слободно живе у ономе што је створило 24.000 наших сабораца који су живот уложили у њену одбрану - рекао је Лалић данас новинарима на Сокоцу.

Лалић је припадницима БОРС-а честитао крсну славу - Митровдан, те навео да општинска Борачка организација прославља славу у вријеме пандемије придржавајући се предложених епидемиолошкох мјера.

Он је навео да су се састали са породицама погинулих, ратним војним инвалидима и саборцима како би размијенили мишљења о ситуацији у којој живе.

Лалић, који је и предсједник Регионалног одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије, нагласио је да има помака у рјешавању статуса српских бораца и да се Борачка организација прошле године успјела изборити за „одређена права људи који то до сада нису имали“.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица честитао је крсну славу Митровдан предсједнику БОРС-а генералу Миломиру Савчићу и свим борачким категоријама, истичући велики допринос српских бораца у одбрани Републике Српске и српског народа на подручјима гдје су Срби живјели од 1992. до 1995. године, када је 21. новембра и верификована Република Српска и међународно перизната у Дејтону, а мјесец дана потом и овјерена у Паризу.

Он је нагласио да локална управа има одличну сарадњу са општинском Борачком организацијом и да се сваке године у општинском буџету планирају знатна средства за редован рад ове организације и за допунска права борачких категорија.

Бјелица је нагласио да ће 64 породице, углавном борачких категорија и породица погинулих бораца, ових дана добити опремљене станове у новоизграђена два стамбена објекта на Сокоцу.

Према његовим ријечима, то су породице које су се раселиле на Соколац послије потписивања Дејтонског мировног споразума и налазе се у прихватном центру на Мајданима или у алетрнативном смјештају у Брезјаку, а њихови најмилији су сахрањени на Малом Зејтинлику.

У Спомен-соби у Милићима данас је, поводом крсне славе Борачке организације Републике Српске - Митровдана, обављен обред ломљења крсног колача и служен парастос за погинуле у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Борачке организације општине Милићи Драгутин Ђуричић изјавио је новинарима да је на подручју ове локалне заједнице погинуо 231 борац и 31 цивил, те да је ово посебан дан када се враћају сјећања на саборце који су животе дали за одбрану Републике Српске.

-Данас смо дали до знања свима да мислимо на најбоље међу нама, да их нисмо заборавили и да ћемо сваким даном његовати успомену на те храбре људе - истакао је Ђуричић.

Он је подсјетио да на подручју општине има 150 незапослених бораца прве и друге категорије, чији ће статус покушати да ријеше у наредном периоду.

Ђуричић је борцима пожелио добро здравље, да дуго поживе и да они који су починили злочине над Србима буду приведени правди.

Начелник општине Милићи Марко Савић честитао је свим борцима у Републици Српској крсну славу и пожелио им сваку срећу у овим тешким временима.

-Ми никада нећемо заборавити оне који су највише дали за Републику Српску, као ни њихове породице. Бићемо им увијек на располагању да виде да нису сами - изјавио је Савић.

Парастосу, који је служио свештеник Љубиша Вујичић, присуствовали су представници руководства општине и Борачке организације Милићи, те породице погинулих бораца.

Борачка организација општине Вишеград обиљежила је данас крсну славу Митровдан, а осим славског обреда, служени су литургија и парастос за погинуле борце у Храму Пресвете Богородице, те положени вијенци код централног спомен-обиљежја борцима погинулим одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Светозар Гузина рекао је да је Митровдан ове године обиљежен скромније због пандемије вируса корона.

-Упркос тешкој ситуацији, Борачка организација је урадила много за борачку популацију у Вишеграду. Предсједништво је донијело одлуку да свим борцима који су боловали од ковида 19 подијели по 150 КМ, а ове године је реновиран и централни споменик борцима Војске Републике Српске - навео је Гузина.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић је у своје име и у име општине Вишеград честитао свима који прослављају Митровдан, са жељом да славе дуго.

-Ово је дан када се присјећамо свих оних који су животе дали за стварање Републике Српске, свих бораца, ратних инвалида и свих који су дали допринос за стварање Републике Српске. Не смијемо заборавити дешавања из тих година и не смијемо дозволити да нам се тако нешто понови - истакао је Ђуревић.

Представници требињске Борачке организације, града Требиња, Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ и Полицијске управе Требиње данас су положили цвијеће код споменика браниоцима Требиња од 1992. до 1996. године, поводом Митровдана - крсне славе Борачке организације Републике Српске.

Потпредсједник Борачке организације Требиње Максим Мракић каже да је најмање што се може на данашњи дан сјетити се сабораца који су животе дали за одбрану Републике Српске да бисмо данас живјели у миру.

Он је поручио да одавање поште и служење помена најмање што се може учинити за борце, те истакао да положај бораца у цијелој Републици Српској, па тако и у Требињу, није на завидном нивоу.

-Жалосно је да након оволико година послије рата имамо још незапослених бораца, а најтеже је то што имамо дјецу погинулих бораца који не раде  - истакао је Мракић.

У просторијама требињске Борачке организација обављено је ломљење славског колача, поводом Митровдана, крсне славе Борачке организације Републике Српске.

Предсједник Борачке организације општине Костајница изјавио је Срни поводом крсне славе ове организације Митровдана да је у одбрамбено-отаџбинском рату учествовало 900 бораца са подручја ове локалне заједнице који су прошли готово сва ратишта, од сарајевског, добојског, србобранског и граховског.

-За Републику Српску живот су дала 42 борца из Костајнице, а 124 су рањена - навео је Маринковић.

Он је рекао да су борци Костајничког батаљона били у саставу Новоградске бригаде, 43. Приједорске бригаде, 16. Бањалучке бригаде и 11. Дубичке бригаде.

-Прошли су готово сва ратишта, од сарајевског, добојског, србобранског и граховског до Суве Међе и дали значајан допринос у стварању Српске - истакао је Маринковић.

Према његовим ријечима, Борачка организација општине Костајница има 430 чланова.

Ова организација је данас поводом Митровдана приредила славски ручак.

Борачка организација општине Брод обиљежила је данас крсну славу служењем Свете литургије у Храму Покрова Пресвете Богородице, освештањем славског жита и ломљењем славског колача.

Предсједник Скупштине општинске Борачке организације Радослав Кокић честитао је славу свим борцима Републике Српске, истичући да је ово дан када се сјећају погинулих и рањених сабораца.

Донација Кошарца

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, извршни директор компаније ТРБ Марко Мркајић и предсједник Мјесне заједнице Кравица Ненад Миловчевић данас су одали почаст и положили вијенце на централном спомен-обиљежју у Кравици за 3.267 страдалих Срба из регије Бирач поводом Митровдана.

Министар Кошарац овом приликом уручио је новчану донацију у висини своје мјесечне плате за потребе реконструкције и уређења спомен-обиљежја у Кравици, јавила је Срна.

Тим поводом, предсједник Мјесне заједнице Кравица Миловчевић уручио је Кошарцу Захвалницу за неизмјерну подршку и братски однос према народу Кравице.


 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана