БОРС: Чувати традицију Војске Републике Српске

СРНА
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Борачка организација Републике Српске честитала је градским и општинским борачким организацијама Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, који наставља да чува традицију Војске Републике Српске, њених бораца и команданата.

"Хвала вам и на труду који улажете да ова традиција слободарског српског народа не буде заборављена. Више од 23.000 бораца, подофицира и официра дало је животе за ово што данас прослављамо и то се не смије заборавити", наводи се у честитки.

Из Борачке организације истичу да велике јубилеје, као што је овај, прослављају само велики народи без обзира на њихову бројност.

"Ово је велики празник и вјерски и војнички, јер има симболику да је баш на дан Светог Василија Острошког основана и Војска Републике Српске, као и онај 9. јануар када је такође на великог Светитеља конституисана Скупштина српског народа која је била темељ за оснивање Војске Републике Српске", наводи се у честитки.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о Формирању Војске Републике Српске, која је постојала од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана