Боројевић: Ријешићемо проблем са кредитним обавезама

Срна
Foto: Срна

КНЕЖЕВО - Начелник општине Кнежево Горан Боројевић рекао је данас да је договорено формирање тима у вези са отплатом раније узетог кредита Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске у смислу да се "препакује" како не би правио проблеме у функционисању ове локалне заједнице.

Он је додао д ће се тиме растерети општина, која је тренутно много задужена.

"Напримјер, само на ставци инвестиција имамо нула КМ, а све због тога", рекао је новинарима Боројевић у Кнежеву након састанка са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић, министрима Српске и руководством ИРБ-а. Он је подсјетио да је овај кредит ИРБ реализован 2011. године за рјешавање проблема водовода, локалне инфраструктуре и расвјете, те да је био вриједан 5,6 милиона КМ. "А са свим каматама и слично данас износи 13,2 милиона КМ.

Са том годишњом ратом од 1,4 милиона КМ не можемо се изборити без помоћи Владе Републике Српске. Дакле, циљ је да се смањи рата и ослободе буџетска средства", рекао је Боројевић и подсјетио да је овогодишњи планирани буџет Кнежева 5,6 милиона КМ. Он је, захваливши Цвијановићевој за посјету, рекао да је на састанку договорено да ће ове године бити реконструисано око седам километара регионалног пута Митровићи–Карановац, а касније и остатак.

Вршилац дужности директора ИРБ Републике Српске Дражен Врховац рекао је да је кредит дат Кнежеву оптеретио функционисање ове општине, али да је предложен модел његове отплате да се проблеми на том плану превазиђу. "Тиме ће се знатно смањити кредитно оптерећење Кнежева. Дакле, то подразумијева нови аранжман који смо усагласили и на коме ћемо до краја седмице заједнички радити", рекао је Врховац и додао да ће јавност о свему бити благовремено обавијештена.

Састанку са руководством општине Кнежево присуствовали су и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар финансија Зора Видовић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана