Борис Трогранчић: За добру фотографију вриједи се помучити

Милијана Латиновић Радошевић
Борис Трогранчић: За добру фотографију вриједи се помучити

БАЊАЛУКА - Да љепоте наше земље и те како могу парирати свјетским туристичким бисерима свједочи чињеница да је фотографија планине Прењ, аутора Бориса Трогранчића из Фојнице, ушла у ужи избор за календар Свјетске метеоролошке организације за идућу годину.

Међу 75 фотографија пристиглих из Азије, Кине, Америке нашла се и она која приказује планински масив у сјеверном дијелу источне Херцеговине, а публика и стручни жири изабраће њих 13 које ће бити уврштене у календар.

Не скривајући узбуђење, Трогранчић je казао за "Глас Српске" да је ово први пут да се пријавио те да је баш позитивно изненађен.

- Још сам под утисцима. Послао сам фотографију планине Прењ коју сам направио са планине Враница. Трудим се да обиђем што више скровитих мјеста, мање познатих широј јавности, рурална подручја. Иначе сам страствени планинар тако да ми није проблем пјешачити и сатима чекати излазак или залазак сунца, да бих направио врхунску фотографију - испричао је овај заљубљеник у фотографије.

С поносом каже да је улазак у ужи избор на конкурсу Свјетске метеоролошке организације за њега већ огроман успјех.

- Чак и да моја фотографија не буде изабрана, чињеница да је мој рад препознат и да је уопште у ужем кругу за мене значи много - рекао је Трогранчић, додавши да сви који желе могу да га подрже лајкујући његову фотографију на "Фејсбук" и "Фликр" налогу Свјетске метеоролошке организације до 21. октобра.

Љубав према фотографији, прича Трогранчић, наслиједио је од стрица.

- Још док сам био дијете стриц је увијек имао неки фото-апарат или камеру и дао би мени иако сам био дјечак да нешто снимам или фотографишем. С временом сам добио за рођендан неки мали, јефтини фото-апарат па сам све више напредовао. Међутим, опрема није најважнија, најбољи фото-апарат је онај који у датом тренутку имате код себе - рекао је Трогранчић.

Иначе се бави руралним туризмом, укључен је активно у пројекат УСАИД-а који се бави најљепшим селима у БиХ.

- БиХ је ове године ушла у свјетску мрежу најљепших села. На нашој листи сада је 17 села у БиХ. Ангажован сам на промоцији руралног туризма - казао је Трогранчић, нагласивши да је по занимању инжењер мултимедије.

Фокус календара Свјетске метеоролошке организације за 2025. годину је промоција људи и заједница који заједно раде на пружању заштите од опасних метеоролошких и хидролошких појава, посебно кроз систем раног упозоравања на опасне појаве.

"ОВЧИЈИ БРОД"

Борис Трогранчић је испричао да је у јануару ове године на конкурсу Туристичке организације РС освојио треће мјесто са фотографијом из невесињског села Братач која приказује стари мост "Овчији брод".

- Та награда ми је била вјетар у леђа да се пријавим и на овај конкурс. То је доказ да је неко препознао мој рад и труд - казао је Трогранчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана