Борић: Кинеско улагање у бољу будућност улива неопходни оптимизам

Срна
Foto: Фена

САРАЈЕВО - Засједања Кинеске народне политичке консултативне конференције и Националног народног конгреса представљају најважније глобалне годишње догађаје јер не одређују само правац и опсег дјеловања Кине, већ та многољудна земља са 30 одсто уђела у свјетском БДП-у утиче на цијели свијет, оцијенио је предсједник Удружења “Босанско-кинеско пријатељство” Фарук Борић.

Борић у тексту “'Два засједања' за Кину и свијет” наводи да постоји консензус да се у Кини тренутно дешава нешто глобано битно, иако је прије неколико година, ван кругова синолога и дипломата усмјерених ка Азији, било тешко наћи саговорника са ових подручја који би знали о каквим је догађајима ријеч.

Он је навео да је економија и овај пут била у првом плану ова два засједања, напомињући да овогодишња носе значајну симболику јер ће Кина обиљежити 75 година од оснивања Народне Републике.

“Такође, ријеч је о кључној години за постизање циљева и задатака зацртаних у плану 2021-2025. Свијет још и те како осјећа посљедице пандемије. Покушаји одређених сила са Запада да вјештачки смање зависност од Кине нису замрли”, указао је Борић.

Он је навео да се неки прибојавају да се кинеско привредно чудо приводи крају и да не треба сумњати да га многи и прижељкују.

“Из тог разлога је први извјештај Владе у мандату премијера Ли Ћанга од посебног значаја, нарочито у погледу развојних циљева. Кључна економска пројекција БДП-а зауставила се на пет одсто. Та процјена изгледа реалистично и могла би бити и нешто већа - око 5,1 или 5,2 одсто”, рекао је Борић.

Он је истакао да су давно прошла времена двоцифреног годишњег раста БДП-а, додајући да је Кина средње развијена држава са брижљиво планираним корацима у свим сферама система, у којем је макроекономија један од најзначајнијих стубова.

“Ту нема нити може бити изненађења. Слично је и са другим најбитнијим макроекономским циљевима. Земља ће одржавати курс јуана генерално стабилним на прилагодљивом и уравнотеженом нивоу и ефикасно ће спријечити и ублажити ризике у главним областима”, додаје Борић.

Отварање више од 12 милиона радних мјеста у урбаним срединама, истиче Борић, циљ је који се понавља већ годинама као и то да стопа урбане незапослености остане на 5,5 одсто.

Он је указао да су потребне иновације и научно-технолошка имагинација која ће довести до нових радних мјеста, уз пожртвованост са једне и стимулацију потрошње и повећање домаће потражње са друге стране.

Борић сматра да ће се у пракси развити циљеви који имају научно засновану креативност, као што су унапређење истраживања граничних технологија, покретање иницијативе “АИ плус”, те креирање енергетске револуције.

Подсјетивши на ријечи кинеског предсједника Си Ђинпинга са отварања Трећег форума Иницијативе “Појас и пут” да Кина може бити добро само кад је свијету добро, Борић је закључио да у времену опште несигурности кинеско улагање у бољу будућност улива неопходни оптимизам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана