Бореновић: Правда се чека већ 30 година

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је да се 30 година чека правда за убиство 42 војника и цивила у Добровољачкој улици, те да недавно подизање оптужнице против 11 лица даје трачак наде да ће она бар дјелимично бити задовољена.

"Али, будући да су по националном саставу убијени били већински Срби, а знајући праксу правосудних институција када су злочини над Србима у питању, присутна је и велика бојазан да ће и те пресуде бити пуко прање биографија учесника у овом страшном масакру", навео је Бореновић поводом 30 година од овог злочина.

Бореновић је истакао да је немогуће заборавити да су страдали голобради младићи и то у повлачењу, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН. Он је навео да је, уз убиство српског свата на Башчаршији, злочин у Добровољачкој улици почетак прогона и злочина над Србима у Сарајеву, саопштено је из ПДП-а. Бореновић је подсјетио да су Срби у Сарајеву током четири године страдали у 126 логора, гдје је убијено најмање 3.200 цивила због своје националне припадности, које данас на споменику на Казанима, једном од најгорих стратишта српског народа у том граду, цинично називају грађанима, без националне одреднице.

"Ми не смијемо заборавити шта се десило у Добровољачкој и морамо наставити да инсистирамо да се годишњица страдања обиљежава тамо гдје се злочин и десио", навео је Бореновић. У Добровољачкој улици у Сарајеву припадници "Зелених беретки" и Територијалне одбране БиХ су, према наредбама члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, на данашњи дан 1992. године, напале колону возила ЈНА која је, према договору Алије Изетбеговића и Унпрофора, напуштала тадашњу Другу војну област. За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана