Бореновић: Немјерљива улога војске у одбрани Српске

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА- Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић честитао је Дан Војске Републике Српске /ВРС/ свим припадницима ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, истичући да је Војска имала немјерљиву улогу у одбрани Републике и српског народа на овим просторима.

"Храброст као насљедство предака, одлучност и непоколебљивост као особине које нас као народ красе, били су симболи наше војске која је часно и јуначки устала прво да одбрани своје породице и огњишта, а онда и за виши циљ - чување Републике Српске која је у миру створена, а ратом била принуђена да се брани", наведено је у честитки.

Бореновић је истакао да се Република Српска никада неће довољно одужити припадницима своје војске, саопштено је из ПДП-а.

"Наша дужност данас је да се са дубоким поштовањем и пијететом сјетимо свих који су дали животе за отаџбину и дамо завјет да ћемо учинити све да њихови потомци, породице и преживјели саборци живе достојанственим животима у Републици Српској за какву су се они борили – снажној, стабилној и праведној", поручио је Бореновић.

Парастосом и полагањем цвијећа, те централном свечаношћу у касарни "Козара" данас ће у Бањалуци бити обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске, која је постојала од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана