Бореновић: Дужност је сјећати се свих који су дали живот за отаџбину

Срна
Бореновић: Дужност је сјећати се свих који су дали живот за отаџбину

БАЊАЛУКА - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић честитао је 12. мај - Дан Војске Републике Српске и поручио да је дужност сјећати се, са дубоким поштовањем и пијететом, свих који су дали животе за отаџбину.

Бореновић је нагласио да су војници ВРС часно и јуначки устали да бране своја огњишта и породице, али и Републику Српску која је у миру створена, а у рату одбрањена.

"Наша војска је била одраз нашег народа и особина које колективно носимо: храброст, одлучност и непоколебљивост да се боримо и бранимо оно најсветије, што смо показали много пута кроз историју", истакао је Бореновић, који је данас у касарни "Козара" у Бањалуци присуствовао обиљежавању 31 године од оснивања ВРС.

Он је навео да се Република Српска никада не може довољно одужити својим борцима и онима који су дали животе за њу, саопштено је из ПДП-а. "Наша дужност је да се са дубоким поштовањем и пијететом сјећамо свих који су дали животе за отаџбину и дамо завјет да ћемо учинити све да њихови потомци, породице и преживјели саборци живе достојанственим животима у Републици Српској за какву су се они борили: снажну, стабилну и праведну", поручио је Бореновић у честитки некадашњим припадницима Војске Републике Српске, саборцима, као и члановима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук. Крсна слава Војске Републике Српске је Видовдан, док се 12. мај прославља као Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана