Ћосић: Спомен плоча на Врацама неће бити уклоњена

Срна
Ћосић: Спомен плоча на Врацама неће бити уклоњена

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је Срни да нити он, нити иједан начелник општине неће дозволити уклањање Спомен плоче на Врацама посвећене српском народу.

"Нећемо дозволити уклањање табле која не вријеђа никога, јер су се на том мјесту окупили људи који су бранили своја огњишта, него ћемо још достојније и адекватније обиљежити таква мјеста, без намјере да тиме угрозимо било који народ", поручио је Ћосић, реагујући на одлуку Градског вијећа Сарајева да усвоји иницијативу делегата Алме Ченгић којом се од ОХР-а захтијева да са улаза на подручје општине Ново Сарајево наложи скидање спомен-плоче.

Ћосић је упитао шта рећи на овакве одлуке Градског вијећа након што им је, као градоначелник и становник града, указао на чињеницу да вријеђају и квалификују цијели један народ таблама у центру града промјенама назива улица.

"Када сам их позвао на нормалан разговор о томе никад се нису удостојили да писмено одговоре, нити су се икада удостојили да било какву активност поведу о томе, вријеђају нас са одлуком да на Казанима постављају табле на којима не пише ко је убио те Србе, ни када, ни како", рекао је градоначелник Источног Сарајева.

Ћосић је навео да се све то може прихватити као ствар њихове одлуке да раде на својој територији оно што желе, без обзира на различита мишљења.

"Међутим, сада дођемо у ситуацију да они, као Градско вијеће, доносе одлуку, траже од ОХР-а да се уклони табла која ни на који начин не говори о Бошњацима, него говори само о томе да су се на том мјесту окупили људи који су бранили своја огњишта и били су у Војсци Републике Српске", истакао је Ћосић.

Он је оцијенио да то, ко зна који пут, говори о свој њиховој перфидности и намјери да буду ослоњени на утицај међународне заједнице и на томе да ће им неко рјешавати проблеме.

"Ради се о табли која ни на који начин није у надлежности Градског вијећа у Сарајеву, ни на који начин нису они ти који ће је склањати и као човјек не могу да схватим да то неког вријеђа", напоменуо је Ћосић.

Он је рекао да и Србе вријеђају многе ствари у Сарајеву, али да трпе, док Бошњаци траже интервенцију ОХР-а.

Према његовим ријечима, оног тренутка кад Бошњаци у Сарајеву схвате да је у БиХ био грађански рат у ком су ратовали сви против сваког, а не агресорски, како они покушавају да прикажу, тада ће бити спремни да поштују оно што раде други народи у БиХ.

"У овом случају то су становници Источног Сарајева који су, гле чуда, били предратни становници оног Сарајева из ког су нас истјерали и у ком су нам одузели сва права", навео је Ћосић.

Борци осудили иницијативу о уклањању спомен-плоче на Врацама

Борачка организација Источно Ново Сарајево саопштила је да спомен-плоча на Врацама никога не вријеђа и да симболизује догађај из протеклог грађанског рата.

Из ове организације су осудили иницијативу делегата у Скупштини града Сарајева Алме Ченгић упућену ОХР-у да се уклони спомен-плоча на Врацама

"Спомен-плоча се налази на територији Републике Српске по грунту општине Источно Ново Сарајево, а поставила ју је Борачка организација Источно Ново Сарајево, која је поносна јер је том догађају присуствовао командант главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић", наводи се у саопштењу Борачке организације.

Из Борачке организације истичу да је спомен-плоча на Врацама посвећена самоорганизованом народу општине Ново Сарајево с циљем одбране српског становништва од паравојних муслиманских јединица које су увелико биле оранизоване од 1990. године и дјеловале на подручију града Сарајева тако што су већ припремале спискове Срба за одстрел и прогон.
 
Чланови Борачке организације кажу да су спремни да разговарају о уклањању постављених спомен-плоча у граду Сарајеву које вријеђају српски народ.

Борачка организација Источно Ново Сарајево поставила је 2014. године на Врацама, неколико километара од центра Сарајева, плочу у знак сјећања на војну смотру коју је на томе мјесту маја 1992. године извршио генерал Младић.

Градско вијеће Сарајева усвојило је иницијативу делегата Алме Ченгић којом се захтијева од ОХР-а да са улаза на подручје општине Ново Сарајево наложи скидање спомен-плоче Ратку Младићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана