Борачка организација Српске прославила 30 година постојања

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Академија поводом обиљежавања 30 година постојања Борачке организације Републике Српске (БОРС) одржана је данас у Бањалуци у присуству највиших званичника Републике Српске.

Академији присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић.

Борачка организација Републике Српске невладина је организација основана 1993. године која окупља борце Војске Републике Српске који су учествовали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Влада Републике Српске утврдила јој је у октобру 2007. године статус организације од посебног интереса за Републику.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је значај Борачке организације Републике Српске (БОРС) која је синоним за Српску јер су заједно расли и заједно прошли кроз многе битке.

Додик је нагласио да је БОРС важан друштвени, социјални, али и политички коректив у процесима који су значајни за стабилност и статус Српске.

Он је изразио задовољство што је Република Српска успјела да се сачува од најезде која је изгледала да ће обесмислити све због чега су борци дали животе.

"Све то смо превазишли и ставили се на колосијек који води даљем јачању Српске и БОРС је у том погледу важан, да очува и шири патриотизам, јача вјеру у Српску, као и да чува сјећање на погинуле борце", рекао је Додик новинарима у Бањалуци прије почетка свечане академије поводом обиљежавања 30 година постојања БОРС-а.

 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Српска створена, али да борба за њен опстанак и даље траје, због чега су јој потребне све организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата, које ће скупа са институцијама да бране њене тековине.

Вишковић је рекао је да је Влада Српске захвална за све активности које Борачка организација Републике Српске (БОРС) предузима сваки пут када се појаве напади на Српску.

"Руководство БОРС-а је увијек изашло у јавност и слало поруке да брани интересе Републике Српске. Српску јесмо створили, али некада је теже одбранити", рекао је Вишковић новинарима прије почетка свечане академије у Бањалуци поводом обиљежавања 30 година постојања БОРС-а.

Он је навео да се свих 30 година води непрекидна борба за одбрану Српске.

Основни циљ Борачке организације је очување Републике Српске, побољшање материјалног и друштвеног положаја борачких категорија и његовање традиције Одбрамбено-отаџбинског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана