Болнице и факултети ускоро у новом руху

Данијела Стоканић
Болнице и факултети ускоро у новом руху

Бањалука - Реализацијом пројекта "Енергетска ефикасност" у РС нови кров и прозоре, термоизолацију, расвјету и боље гријање ускоро ће добити болнице у Фочи и Зворнику, те зграда Природно-математичког факултета (ПМФ) и Поликлинике у Бањалуци, чиме ће бити остварена уштеда енергије и до 50 одсто.

Санација ових објеката, како су објаснили у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, требало би да почне ове године. Кроз овај пројекат планирана је санација и реконструкција 32 јавна објекта, прије свега школа, болница, домова здравља и вртића.

Универзитетска болница Фоча, која има пет павиљона, изграђена је 1958. године и у веома је лошем стању.

- Ни на једном објекту не постоји термичка изолација, прозори и вањска врата су са дрвеним рамом и двоструким застакљењем - рекли су у Министарству.

Додали су да су котлови за гријање стари 40 година, а као енергент се користи углавном угаљ.

- Реконструкција обухвата израду термичке изолације фасадних зидова, замјену постојећих вањских прозора и врата новим, израду косог крова на дијелу постојећег равног крова. Планирано је и покривање крова термоизолационим панелима, термичка изолација равног крова, комплетна реконструкција котловница - истакли су у Министарству.

Неизоставна је, додали су, и уградња терморегулационих вентила на гријним тијелима, те ревитализација постојећег система расвјете уградњом одговарајуће LED расвјете.

- На павиљонима овог комплекса радови су планирани кроз двије етапе. Прво ће бити реконструисан павиљона Б, а затим и остали - рекли су у Министарству.

Као и у Фочи, основни објекат болнице у Зворнику изграђен је раних педесетих година прошлог вијека. Посљедња већа инвестиција на овој болници урађена је 1975. године изградњом данашњег павиљона Ц.

- Кроз овај пројекат предвиђена је дјелимична реконструкција кровне површине и уградња термоизолационих материјала у кровну конструкцију. Планирана је обнова фасаде од готово 2.300 метара квадратних са уградњом најмодернијих изолационих материјала, те замјена прозора са рамовима од дрвета, јер се на дијелу објекта већ налази уграђена ПВЦ столарија - истакли су у министарству.

Кад је у питању зграда ПМФ-а у Бањалуци, која је изграђена 1930. године, у Министарству објашњавају да конструкција вањског омотача објекта нема додатне термичке изолације ни на једном дијелу.

- Прозори су дрвени, двоструки са једноструким застакљењем у веома лошем стању. Систем гријања је централни, са застарјелим котловима са ручном регулацијом и угљем као енергентом - истакли су у Министарству.

На овом објекту, објаснили су, планирана је израда термичке изолације вањског омотача, замјена фасадних прозора и врата новим, као и реконструкција система гријања.

- Планирана је и уградња терморегулационих вентила на гријним тијелима, замјена циркулационих пумпи новим, фреквентно регулисаним, пумпама. Осим тога, у плану је и ревитализација постојећег система расвјете уградњом одговарајућих LED сијалица – навели су из Министарства.

Ни конструкција вањског омотача бањалучке Поликлинике, која је "загазила" у 42. годину, није у бољем стању. Фасадни прозори су највећим дијелом из периода изградње, док су врата алуминијумска, остакљена двоструким стаклом у приземљу, а на спратовима дрвена.

- Током реконструкције објекта планирана је израда термичке изолације фасадних зидова и хидроизолације равних кровова, замјена постојећих фасадних дрвених прозора и врата новим - истакли су у Министарству.

Додали су да неће бити изостављена ни замјена постојећих циркулационих пумпи новим фреквентно регулисаним, као ни уградња терморегулационих вентила на гријним тијелима, уз ревитализација постојећег система расвјете уградњом одговарајуће LED расвјете.

Требиње и Бијељина

Нови кров и прозоре, термоизолацију, расвјету, боље гријање и друго добиће и Академија ликовних умјетности и Факултет за производњу и менаџмент у Требињу и бијељинска Гимназија "Филип Вишњић".

- На оба објекта у Требињу планирана је израда термичке изолације зидова, израда термичке изолације међуспратне таванске конструкције, замјена постојећих фасадних прозора и врата. Биће реконструисан и гријни систем - додали су у Министарству.

Слични радови биће урађени и у бијељинској Гимназији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана