Нова опрема и инкубатори спас за мале борце

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Oпрема коју су болнице у Српској добиле кроз хуманитарну акцију "С љубављу храбрим срцима" омогућиће бољу бригу и безбједан транспорт новорођенчади, чиме ће се унаприједити здравствена заштита најмлађих.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је у понедјељак, 30. октобра, у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Српске инкубаторе и опрему који су набављени из средстава прикупљених на донаторској вечери “С љубављу храбрим срцима”, која је одржана под његовим покровитељством у децембру прошле године. Опрема је намијењена болницама у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Фочи, Градишци, Приједору, Зворнику, Требињу, Невесињу, Источном Сарајеву, као и болници у Грачаници на Косову и Метохији и Ливну у Федерацији БиХ.

- Траспортни инкубатор који је Болница “Србија” у Источном Сарајеву добила захваљујући акцији “С љубављу храбрим срцима” омогућиће безбједнији транспорт новорођенчади до најближе терцијарне установе - истакла је начелник Одјељења педијатрије Тамара Ивановић.

Ивановићева је рекла Срни да је ријеч о најсавременијем транспортном инкубатору који постоји на тржишту, те да су уз њега добили и пумпу за инфузију, што омогућава најбољу могућу његу за новорођенчад.

Она је истакла да Одјељење педијатрије тренутно посједује сву неопходну опрему за нормалан рад.

-Морам похвалити акцију „С љубављу храбрим срцима“, која је одржана под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика. Драго ми је да је ова дивна и племенита акција добила свој епилог - нагласила је Ивановићева.

И бијељинска болница "Свети Врачеви" добила је данас опрему за породилиште у оквиру хуманитарне акције "С љубављу храбрим сецима" .

-Прије свега  желим да се захвалим предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је прије 13 година покренуо ову хуманитарну акцију, а који је касније наставила раније предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић - рекао је директор Болнице "Свети врачеви“ Златко Максимовић,пише АТВ.

Он је захвалио грађанима Републике Српске који су се одазвали на хуманитарне акције.

-Показали смо да заједно можемо све, да смо људи који можемо да се ујединимо и који требамо у оваквим акцијама да смо јединствени -  рекао је Максимовић.

Он је изразио задовољство што је прошле године био један од учесника у акцији "С љубављу храбрним срцима", а гдје су скупљена одређена донаторска средства и гдје је  купљена опрема за породилишта у Републици Српској.

Бијељинска болница је данас у расподијели добила транспортни инкубатор који служи за транспорт беба у установе терцијалног нивоа, одређена колица и пулсне оксиметре.

-Увијек је добро да имате нову опрему која је и посљедње издање произвођача. Помоћи ће нам пуно у транспорту наших новорођанчади до најближе установе терцијалног нивоа у хитним стањима - рекла је шеф Одјељења педијатрије Болнице "Свети врачеви" Снежана Симић Перић.

Начелник Одјељења за предијатрију требињске Болнице Љиљана Буха рекла је Срни да су инкубатор и опрема за збрињавање новорођенчади, који су набављени у акцији "С љубављу храбрим срцима", веома битни за Болницу у Требињу јер је важно улагати у новорођенчад као најважнији дио популације.

-Свако породилиште и неонатална јединица, па и наше у Требињу, добило је у овој акцији оно што је најпотребније за наставак преданог рада. Ријеч је о софистицираној опреми која је веома скупа и подложна иновацијама - навела је Буха.

Буха је захвалила за ову хуману акцију која се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, чији је циљ да се изједначе сва породилишта и неонаталне јединице у Српској и када је ријеч о опреми и едукацији медицинског кадра.

Осим вриједне опреме коју су добили, још су важнији курсеви неонаталне реанимације за помоћ новорођенчадима које ће проћи медицинско особље и након тога добити одговарајуће сертификате, навела је Буха.

-Да нисмо добили инкубатор, морали бисмо да га купимо. Помоћ је распоређена равномјерно према потребама у неонаталним јединицама у Српској и шире - рекла је Буха, која је била и члан у комисији Предсједништва Удружења педијатара Српске која је обишла болнице да би се утврдило која је опрема најпотребнија за сваку од њих.

Она је напоменула да је требињска неонатална јединица била најопремљенија, послије бањалучке, пошто већ 20 година има неонатолога и јер је као најудаљенија, морала да буде адекватно опремљена.

Из требињске Болнице навели су да су им у Бањалуци уручени транспортни инкубатор, два стационарна инкубатора, колица за интрахоспитални превоз новорођенчади, пулсни оксиметар и перфузор, а вриједност ове опреме је готово 115.000 КМ без ПДВ-а, за коју се очекује да ће им стићи ових дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана