Болницама приоритет јачање кадра

Данијела Бајић
Болницама приоритет јачање кадра

БАЊАЛУКА - Увођење нових услуга, кадровско појачање, уз краће листе чекања, те наставак изградње додатних капацитета и реконструкција постојећих објеката главни су задаци које ће болнице у Српској настојати да остваре у наредној години.

Здравствене установе широм Српске ужурбано припремају планове за наредну годину, које би до краја децембра требало да доставе Министарству здравља и социјалне заштите РС. Намјера руководилаца болница у Српској је, како кажу, да обезбиједе што квалитетније здравствене услуге пацијентима.  

Генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Владо Ђајић казао је за “Глас Српске” да, поред доградње и модернизације, ова здравствена установа највише улаже у едукацију и усавршавање кадра. 

- Кадар је најважнији. Из тога разлога настојимо да што више средстава усмјеримо за њихову едукацију, што ћемо наставити и у наредној години. Такође, један од главних приоритета нам је завршетак гараже, затим гријања и хлађења у самим просторијама, а циљ је да започнемо са реконструкцијом Клинике за гинекологију и акушерство те Клинике за инфективне болести - казао је Ђајић.

Додао је да ће свим снагама настојати да, између осталог, обезбиједе новац за градњу објекта гдје ће бити смјештена психијатрија.

Израду плана за наредну годину започели су и у болници у Зворнику. Директор ове здравствене установе Иван Поповић каже да је набавка медицинске опреме за нови блок болнице, који би требало да буде завршен на прољеће, на врху листе приоритета за наредну годину.

- Када ту причу завршимо, запослени ће имати много боље услове за рад, док ће пацијентима бити много пријатнији боравак. Купили смо и нове апарате за биохемијску лабораторију тако да ћемо од почетка године радити анализе које у нашој болници сада нису могуће, због чега се на налазе, за које се узорци шаљу у Бањалуку, чека и до 20 дана - рекао је Поповић.

Додао је да се у протеклом периоду у болницу вратило 11 специјалиста и субспецијалиста.

- Нови кадар нам је омогућио и увођење додатних услуга. У томе нећемо стати ни наредне године када планирамо да на специјализацију пошаљемо још младих љекара, а у плану нам је, између осталог, да развијемо и дјечју кардиологију - истакао је Поповић.

И болница у Требињу јача кадар, а директор ове установе Недељко Ламбета казао је да ће у наредним мјесецима бити богатији за 45 специјализаната, међу којима ће бити и кардиолога.

- У плану је да од наредне године уведемо пет нових услуга, између осталог, у области офтамологије и урологије због чега су наши пацијенти до сада морали да иду у Бањалуку - рекао је Ламбета.

Према ријечима директора Универзитетске болнице у Фочи Радмила Марића, ова установа је позната по томе што се доста бави хирургијом, што им даје вјетар у леђа да и наредне године наставе са развојем те области.

- И даље ћемо тежити на минимално инвазивној хирургији, а акценат ћемо ставити на ендоваскуларне процедуре из области кардиологије и васкуларне хирургије, јер имамо довољно специјалиста - казао је Марић.

Испуњени циљеви

Упркос отежаним околностима, у здравственим установама широм Српске кажу да су испунили готово све планове зацртане крајем прошле године.

- У текућој години сви пословни циљеви су остварени, што је доказ да се изради плана приступа студиозно и озбиљно - рекао је Владо Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана