Болница "Свети врачеви": Први пут урађена операција расцјепа непца код дјетета

Срна
Foto: фб

БИЈЕЉИНА - У Болници "Свети врачеви" у Бијељини данас је први пут урађена операција расцјепа непца код дјетета, коју су извели директор Институра за мајку и дијете "Др Вукан Чупић" из Београда Радоје Симић, уз асистенцију љекара из бијељинске болнице.

Дјечији хирург у бијељинској болници Микајло Лазић, који је учествовао у оперативним захватима, изразио је задовољство због иновација у области дјечије хирургије у овој здравственој установи.

Он је навео да су данас урађене три операције, од којих је први пут изведена доста сложена операција расцјепа непца, као и још једна, која је новина.

"На једној операцији радило се о лимфатичним малформацијама гдје је инстилиран одређен лијек", навео је Лазић на конференцији за новинаре.

Доктор Симић је рекао да током операција није било никакви проблема, те да се очекује брз опоравак дјеце.

Он је објаснио да је расцјеп непца оперисан код дјетета, којем је раније урађено операција обостраног расцјепа усне.

"На операцији је помагала млади доктор Бранка Дакић, која ускоро постаје специјализант дјечије хирурије, а радила је операцију коју мало који специјализант у Београду има прилику", навео је Симић.

Друга интервенција коју су извели, рекао је Симић, такође се ради први пут у Бијељини код дјетета које има лимфатичну малформацију, израслину поткожну, а ријеч је о великом броји циста под кожом.

Он је навео да је примијењено неоперативно лијечење, убризган је лијек.

Симић је истакао да је трећа операција била код дјетета које је имало цисту под језиком те додао је то била пажљива операција гдје се поред цисте морала одстранити и пљувачна жлијезда од које је настала, да се циста не би вратила.

Он је навео да Болница "Свети врачеви" може да пружи пацијентима услугу коју већи центри не могу те похвалио руководство, на челу са директором Златком Максимовићем, који су допринијели да болница у Бијељини буде одмах иза Универзитетско клиничког центра у Бањалуци.

Симић је рекао да се проблем расцјепа усне и непца јавља код једног у 700 новорођене дјеце те да се операције могу радити када дијете има шест мјесеци, али је уобичајено са годину дана.

"Расцјеп усне се види, али расцјеп непца некада може бити толико скривен да родитељи само примијете расцјеп ресице или да нису спојени мишићи, дјетету ваздух пролази кроз нос, као и течност", рекао је Симић.

Он је навео да код цисти родитељи могу да примјете оток са једне стране, неједнаку дебљину језика и слично.

Након операција доктор Симић из Београда одржао је предавање бијељинским љекарима о теми расцјепа усне и непца, као најчешће урођене малформације главе и врата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана