Болница "Свети апостол Лука": Први пут урађене перкутане трахеотомије

Srna
Foto: Болница "Свети апостол Лука"

ДОБОЈ- У Служби за интензивну медицину нехируршких грана добојске Болнице "Свети апостол Лука" током фебруара урађене су двије перкутане трахеотомије, први пут у историји ове установе, објављено је на "Фејсбук" страници Болнице.

Перкутана трахеотомија је терапијска инвазивна метода којом се ствара вјештачки отвор на предњем зиду вратног дијела душника код пацијената који захтјевају дуготрајну механичку вентилацију.

Из Болнице кажу да је предност ове методе што се изводи на одјељењу и не захтјева превоз животно угроженог пацијента до операционе сале на Одјељење ОРЛ, гдје је раније рађена хируршка трахеотомија.

За успјешну интервенцију у добојској Болници заслужни су Славиша Ћелић, специјалиста анестезиолог и реаниматолог на субспецијализацији из интензивне медицине, и Миленка Бандић–Миловац, специјалиста пулмолог на специјализацији из интензивне медицине.

Љекари из Службе за интензивну медицину нехируршких грана су едуковани за извођење ове процедуре током обављања субспецијалистичког стажа на Клиници за интензивну медицину Универзитетског клиничког центра у Бањалуци, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана