Болница "Србија": Упале грла у љетном периоду готово увијек акутне

Срна
Болница "Србија": Упале грла у љетном периоду готово увијек акутне

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Упала грла у љетном периоду настаје због конзумирања хладних пића и сладоледа, боравка у претјерано расхлађеним просторијама и наглих прелазака из загријаних у расхлађених просторије и обрнуто, али су готово увијек акутне, рекао је специјалиста оториноларингологије из Болнице "Србија" у Источном Сарајеву Ђорђе Пејић.

Према његовим ријечима, вирусне инфекције су чешће у односу на бактеријске, те постоји око 200 различитих могућих узрочника, од којих је најчешћи коксаки вирус

. "Стрептокок је најчешћи узрочник упале грла када је ријеч о бактеријским инфекцијама грла.

Он доводи до јаке упале непчаних крајника. Стрептококна инфекција грла може да буде опасна из разлога што се путем крвотока може проширити у цијели организам и угрозити зглобове, бубреге и срце", упозорио је доктор.

Пејић је истакао да су упале грла у љетном периоду најчешће безазлене и пролазе без антибиотске терапије, сапштено је из Болнице "Србија".

Он савјетује да се на почетку упале употребљавају лијекови на бази парацетамола, испирају уста и ждријело чајем од жалфије која смањује упалу, док се код вирусних упала савјетује употреба витамина це и аспирина.

"Увијек требамо бити на опрезу када су у питању мала дјеца, старци и имунокомпромитоване особе јер код њих могу настати компликације које неријетко могу да угрозе и живот пацијенту", закључио је Пејић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана