Болница „Србија“: Туберкулоза рјеђа, али и данас може бити смртоносна

Срна
Foto: Архива

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Туберкулоза се данас рјеђе јавља, али је треба озбиљно схватити јер може бити смртоносна и код млађе и старије популације, изјавила је специјалиста у Болници "Србија" у Источном Сарајеву Анита Ковачевић поводом Свјетског дана борбе против те болести.

Ковачевићева је појаснила да је ријеч о заразној болести старој неколико хиљада година, а изазива је бактерија Мyцобацтериум туберцулосис, најчешће се манифестује на плућима, али може да захвати и друге органе попут бубрега, костију, мозга, лимфних жлијезда.

"Од туберкулозе могу обољети људи свих старосних група, најчешће старији са слабим имунитетом, дијабетичари, алкохоличари и лица на имуносупресивној терапији. Главни симптоми су повишена температура, кашаљ, губитак апетита, знојење, а понекад и крв у испљувку", појаснила је Ковачевићева.

Она је истакла да се туберкулоза најшешће преноси капљичним путем, перорално и директним контактом преко заражене коже, саопштено је из Болнице "Србија“.

Према њеним ријечима, највећи проблем у свијету данас представља ХИВ инфекција и удруженост туберкулозе са овом болешћу.

"Најбоља мјера превенције против туберкулозе је Бе-Се-Же /БЦГ/ вакцина, која се даје одмах по рођењу и штити од тешких и смртоносних облика туберкулозе, као што је туберкулозни менингитис и милијарна туберкулоза плућа", додала је Ковачевићева.

Остале мјере превенције за настанак ове болести су здрав начин живота, исхрана, избјегавање контакта са зараженим пацијентима, који се морају изоловати и лијечити.

"Иако је туберкулоза откривена давно, данас је велики проблем лијечење ове болести и појава мултирезистентних облика који су отпорни на терапију“, закључила је доктор Ковачевић.

Болница у Касиндолу некад је била један од већих регионалних центара за лијечење туберкулозе и имала је капацитет од чак 500 кревета, а данас се региструје само неколико пацијената годишње.

Дан борбе против туберкулозе обиљежава се сваке године да би се јавност информисала и подсјетила да је то болест од које је раније умирало доста људи, а лијечила се у санаторијумима по двије и више година, те да је и данас проблематична, нарочито ако је удружена са ХИВ инфекцијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана