Богатства на претек, а новца мало

Милош Васиљевић
Богатства на претек, а новца мало

БАЊАЛУКА - Иако обилују великим природним богатствима 21 општина у Српској нема локалну туристичку организацију, а међу њима је и Мркоњић Град, који је због Пецке и језера Балкана један од омиљених дестинација за домаће, али и стране туристе.

Српска нуди бијег у природу и јединствени одмор далеко од градске вреве, а задатак локалних туристичких организација је да промовишу благодети свога краја и на тај начин привуку већи број туриста. Међутим, на том путу, како кажу надлежни на локалу, највећа препрека је мањак новца у каси.

Начелник општине Мркоњић Град, Драган Вођевић рекао је за “Глас Српске” да су прошле године формирали одсјек туризма при Културном центру који је претеча локалне ТО која ће бити основана, а он се нада, већ идуће године.

- До краја године усвојићемо стратегију развоја општине на седам година и приоритет нам је туризам и одрживи развој. Ипак, да оснујемо туристичку организацију треба нам 200.000 марака, да запослимо два или три радника, да им купимо опрему, канцеларију и обезбиједимо новац за промоцију и путовања - рекао је Вођевић и нагласио да су и до сада радили на развоју туризма.

Локалну туристичку организацију нема ни општина Језеро, чија начелница Снежана Ружичић каже за “Глас Српске” да ће ускоро формирати туристичко развојну агенцију, као јавну установу и на тај начин ће од боравишне таксе имати прилив у буџет општине.

- Радимо на развоју туризма, али немамо новца у буџету да бисмо запослили људе и то би био озбиљан терет, јер смо изразито неразвијена општина. Некад ни постојање локалне туристичке организације није мјерило да ће нешто бити успјешно или не - рекла је Ружичићева.

Да је највећи проблем финансирање локалних туристичких организација сматра и руководилац Сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији Републике Српске (ТОРС) Марко Радић. Он каже да су локалне организације битне јер се баве микролокацијама, понудом, активностима, догађајима и свим осталим што промовише њихов крај.

- Не можемо рећи ни да су све постојеће локалне туристичке организације активне и ажурне у смислу дневних и седмичних активности промоције, али много њих јесте. Међутим, има и доста општина које имају добру понуду, али немају локалне туристичке организације, попут Мркоњић Града - рекао је Радић.

Према његовим ријечима, задатак локалних туристичких организација је и сарадња са малим произвођачима тог краја и презентовање понуде кроз организацију различитих манифестација.

- Најбоље знају шта се дешава у општини, знају људе који се баве туризмом и као такви су значајни партнери и ТОРС-у у промоцији Српске као јединствене дестинације - рекао је Радић.

Подвукао је да је шанса за успјех малих пољопривредних произвођача туризам, односно укрупњавање њихове понуде.

- Локална туристичка организација може да буде носилац те понуде, да кроз промоцију и развој туризма пробија пут ка гостима - рекао је Радић.

Екологија

Марко Радић наглашава да би требало да заштитимо природу, ријеке и свих наших 37 језера те да се представимо као зелена дестинација која брине о животној средини, природним ресурсима, екологији.

- Туристи воле планинарење, пјешачење, бициклизам, спортове на води, смјештај у руралним подручјима и  адреналин, домаћу храну те да се на одређен период поистовијете са локалним становништвом. Наша шанса је на селу, до кога мора бити добар пут - казао је Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана