Бобар: Још није заживјела пракса провјера бонитета

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Провјера бонитета потенцијалног пословног партнера у Републици Српској још није заживјела, што показују и подаци да је Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) у 2022. години издала 21 бонитет, што је за три мање него годину раније, изјавио је вршилац дужности директора ове агенције Горан Бобар.

"Због тога се пословни субјекти излажу ризику у склапању послова, а то даље може да доведе до ненаплативих потраживања и проблема ликвидности пословања", рекао је Бобар за Срну и напоменуо да је у модерном пословању у развијеним земљама провјера бонитета потенцијалног пословног партнера нешто што се подразумијева.

Он је нагласио да је препорука АПИФ-а да се прије доношења пословних одлука и склапања послова, као и током пословања испита бонитет пословних партнера.

Оцјена кредитног бонитета представља оцјену способности измирења обавеза привредног друштва о року доспијећа, утврђену на основу посебног модела вредновања финансијских принципа пословања привредних друштава, заснованог на примјени финансијске анализе и статистичког мониторинга у виду Бон1 и Бон2.

Бобар наводи да Бон1 садржи основне информације о привредном друштву/предузетнику, скраћени биланси за последње три године, стање новчаних средстава, док Бон2 подразумијева основне информације о привредном друштву/предузетнику, финансијске инфорамције, курентност привредног субјекта, оцјену финансијског рејтинга.

Говорећи о сервису услуга АПИФ-а под називом еИНФОРМАТОР, Бобар је навео да она концпирана тако да све промјене код пословних субјеката и предузетника у моменту њиховог настанка клијенти могу добити на мејл, а да се база свакодневно ажурира свака два часа, због чега је ова услуга јединствена.

Према његовим ријечима, информације из Регистра пословних субјеката односе се, између осталог, на промјене пословног имена, сједишта, оснивача, капитала, као и дјелатности.

"У овом регистру садржане су и промјене лица овлаштених за заступање, пословне јединице, статусне промјене, отварање стечајног или ликвидационог поступка, као и престанак, односно брисање по било ком основу и низ других података", додао је он.

Он је навео да је од априла доступна Заједничка регионална платформа привредних регистара (БИФИДЕКС), чија је чланица и АПИФ, а преко које корисници могу да анализирају цијело тржиште у региону по различитим индустријама и њиховим финансијским параметрима, као и да пореде финансијске перформансе различитих компанија.

"Ријеч је о регионалној платформи за аналитику пословних и финансијских података о привредним друштвима на Западном Балкану и омогућава приступ свим статусним и финансијским подацима 1,5 милиона правних и физичких лица из званичних регистара у Републици Српској, Србији, Црној Гори, Северној Сјеврене Македонији и Албанији", навео је Бобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана