Блокиран рачун рибњаку "Саничани"

Срна
Блокиран рачун рибњаку "Саничани"

ПРИЈЕДОР- Стечајни управник рибњака "Саничани" Мирко Марчета извијестио је одбор повјерилаца да је рачун предузећа блокиран, да на њему нема новца и да у првих пет мјесеци ове године нису остварени приходи, наводи се у записнику одбора повјерилаца.

Марчета је навео да је рачун блокиран због извршног поступка по приједлогу бившег власника рибњака Радојице Ратковца ради наплате трошкова парничног поступка у износу од 2.620 КМ.

Радницима у посљедњих пет мјесеци није исплаћена плата и није измирено 12.000 КМ доприноса.

На позив одбора повјерилаца да извијести ово тијело о сјечи и одвозу шибља, биомасе и дрвета за огрев, "имајући у виду медијске написе", како је навела предсједник одбора Бојана Рауш Пилиповић из Правобранилаштва Републике Српске, Марчета је подсјетио да је водна инспекција наложила чишћење централног и ободних насипа и навео да је до краја маја ове године фирма "Дабар холц" из Козарске Дубице одвезла 303.820 килограма сјеченице у 13 шлепера по цијени од 4.503 КМ и да се вагање врши у Козарској Дубици.

Одбор је донио закључак да је потребно у што краћем року оспособити вагу у рибњаку како би се могла извршити контрола количине сјеченице која се отпрема.

Стечајни управник информисао је одбор повјерилаца и о процјени имовине Управе за индиректно опорезивање БиХ и Пореске управе Републике Српске као разлучних повјерилаца у овом стечајном поступку, наводећи да је вриједност некретнина рибњака над којим постоји разлучно право ових двију институција 613.829 КМ, те да су оба разлучна повјериоца дала сагласност за продају стечајног дужника као правног лица.

Марчета је одбор повјерилаца информисао и о елаборату Завода за изградњу града Приједор о процјени вриједности потребних улагања у постојећу инфраструктуру рибњака по којем је потребно уложити 2.722.940 КМ да би се рибњак довео у стање потребно за нормално функционисање.

Ријеч је о потреби изградње нових дијелова насипа, санацији постојећих оштећења насипа, санацији оштећења на армирано-бетонским грађевинама испуста и упуста, чишћењу појединих водних објеката и довођењу површина предвиђених за кретање возила у функционално стање.

Окружни привредни суд у Приједору заказао је за 10. јул извјештајно рочиште када би скупштина повјерилаца требало да разматра услове продаје приједорског рибњака.

Када је скупштина повјерилаца приједорског рибњака "Саничани" у јануару ове године донијела одлуку о продаји стечајног дужника као правног лица, против одлуке био је адвокат Зоран Бубић у својству повјериоца и у својству пуномоћника повјериоца Радојице Ратковца из Прњавора.

Стечај је отворен у марту 2021. године, а против већинског власника Радојице Ратковца Окружно јавно тужилаштво Приједор у фебруару прошле године подигло је оптужницу због кривичног дјела незаконито поступање у привредном пословању којим је оштетио јавне приходе за око пола милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана