Блиједи црно тржиште дувана

Данијела Бајић, Анита Јанковић Речевић
Блиједи црно тржиште дувана

БАЊАЛУКА - На адресу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ ове године у оквиру кампање “Стоп шверцу” пристигло је мање пријава о нелегалној продаји дувана и дувански производа у односу на претходне акције, што је према њиховим тврдњама знак смањења црног тржишта акцизних производа.

Поменута кампања, која се традиционално реализује с циљем подизања свијести грађана БиХ и додатне едукације о акцизама, реализована је у претходни мјесец дана, а резултат је 37 запримљених пријава које су се углавном односиле на нелегалну продају акцизних производа.

- На основу пристиглих информација извршене су припремне радње и спроведене активности на терену, које су резултовале и одузимањем нелегално продаваних цигарета и дувана - рекао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО Ратко Ковачевић и додао да на отвореној линији УИО буде знатно више пријава, али да оне нажалост не буду довољно квалитетне да би се могло лоцирати мјесто и лица која се баве незаконитом трговином.

Истакао је да је највише пријава запримљено са подручја Кантона Сарајево и Тузланског кантона, али да је генерално број пријава у односу на претходни период мањи.

- То нам говори да је због активности на терену које спроводе наши службеници знатно смањен број нелегалне продаје акцизних производа. Ово свакако потврђује и повећање броја издатих акцизних маркица за обиљежавање цигарета и дувана - појашњава Ковачевић.

Он је позвао грађане да приликом пријаве слободно доставе и конкретне информације као што су локације гдје се незаконито продају акцизни производи, али и имена особа које се баве таквом продајом.

- Сви позиви су потпуно анонимни. Грађани нису дужни да остављају своје личне податке, а централа је подешена тако да се не види са којег броја зову. Све то гарантује анонимност сваког ко пријави незакониту трговину акцизним производима или било какву утају индиректних пореза - казао је Ковачевић.

Економиста Марко Ђого истиче да је шверц акцизних производа посљедица високих дажбина.

- Само то може пружити простор да они који се тиме баве ризикују високе казне. Велики дио тога и даље остаје необухваћен - казао је Ђого за “Глас”.

Економиста Зоран Павловић је рекао да је акцизна политика на дуван у БиХ усклађена наводно са директивама Европске уније, што у преводу значи редовно поскупљење цигарета кроз повећање акцизе.

- Акцизна политика је уништила домаћу дуванску индустрију. Због такве акцизне политике на дуван и престанак откупа произвођачи су купили машине за сјецкање дувана и продају резан, чији килограм на црном тржишту кошта 20 КМ. Од килограма резаног дувана може се направити 1.000 цигарета или 50 паклица. Ако паклица кошта пет марака, онда је малопродајна цијена за тих паклица 250 марака - казао је Павловић.

Према подацима УИО вриједност одузетог дувана и цигарета у претходне три године виша је од десет милиона КМ, а смањење “црног тржишта” дувана у БиХ видљиво је и кроз раст броја издатих акцизних маркица. У 2022. години је УИО издао 33 одсто више акцизних маркица за обиљежавање цигарета у односу на 2021. годину.

Акцизе

У УИО кажу да цигарете, алкохолна пића и кафа морају бити обиљежени акцизним маркицама, јер су једино тако обиљежени ови производи легално у продаји у БиХ.

- Приходи од акциза су изузетно значајни и само у 2022. године по том основу прикупљено је 1,6 милијарди КМ. Ова средства највећим дијелом се користе за финансирање плата у школству, здравству, полицији, државној управи - навели су у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана