Благојевић: Посјету Новом Зејтинлику уврстити у календар основних школа

Срна
Благојевић: Посјету Новом Зејтинлику уврстити у календар основних школа

СОКОЛАЦ - Професор историје у соколачком Средњошколском центру Марина Благојевић позвала је институције Републике Српске да посјета Војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу буде уврштена у календар обавезних излета свих основаца деветих разреда, јер је то највеће војничко гробље из посљедњег рата у Републици Српској.

”Наши ученици морају да знају каква су страдања сарајевских Срба, нарочито на крају Одбрамбено-отаџбинског рата и да је то ратиште било једно од најтежих током деведесетих година (20. вијека)”, истакла је Благојевићева.

Планирани час историје на Новом Зетинлику за 250 ученике основних школа са Пала и Сокоца, који је организовала Борачка организација општине Пале у оквиру програма “Сјећање на јуни 1992. године” у сарадњи са Борачком организацијом општине Соколац, одржан је данас због кише у Парохијском дому на Сокоцу.

На Војничком спомен гробљу на Сокоцу служен је помен, а потом су делегација основних школа са Пала, основне школе и Средњошколског центра са Сокоца положиле вијенце на Централни крст на “Новом Зејтинлику”.

Благојевићева је рекла да су историјском часу присустовали ученици основних школа “Србија”, “Пале”, “Мокро”, “Соколац” и ученици соколачког Средњошколског центра “Василије Острошки”.

Она је истакла да је организовање оваквих часова за ученике јако важна активност, јер је “култура сјећања нешто што мора да се његује и чува као традиција овог народа”.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је да се органивањем

историјског часа код дјеце жели пробудити интересовање за историју српског народа и у њиховој свијести створити препознатљив осјећај колика је жртва дата за Републику Српску.

Она је навела да већ трећу годину оганизују час историје за ученике основних школа са подручја општине Пале као наставну активност коју желе учинити традиционалном и предати је у руке Министарства просвјете и културу Републике Српске”, да би се школе у будућности тиме бавиле како прописује падагошка пракса.

“За Републику Српску је погинуло 23.000 бораца, али није то само бројка, него 23.000 живота и мислим да наша омладина и ми као народ нисмо свјесни жртве којом смо платили слободу наше земље”, истакла је Гавриловићева.

Она је додала да се српска земља на овом подручју налази на размеђу различитих интереса и готово свако 50 година српски народ је своју слободу морао да брани крвљу најбољих синова, те да ту лекцију треба да науче ђеца, како би у будућности те лекције мање понављали и да ће бити знатно мање жртава за српски народ.

Према њеним ријечима, општина Пале је у Другом свјетском рату имала 1.000 цивилних жртава, а у минулом Одбрамбено-отаџбинском тај број је био значајно мањи, јер је српска војска била организованија, опремљенија и у стању да заштити свој народ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана