Благојевић: Глобални карактер инфлације отежава креирање мјера

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Република Српска се сусреће са увезеном инфлацијом, чији глобални карактер отежава креирање мјера с обиром да се не може предвидјети колико ће она трајати, изјавио је Срни портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић.

Он је навео да ни веома развијене земље немају адекватан одговор на ову ситуацију управо због глобалног карактера инфлације.

Благојевић је изнио податке да је у прошлој години инфлација у Српској износила 5,9 одсто, што је највећа инфлација од 1997. године, док се еврозона сусреће са инфлацијом од пет одсто, а САД од седам одсто, што је највише у посљедњих 40 година.

"Сусрећемо се са увезеном инфлацијом, с обзиром на чињеницу да је економија Српске мала и увозно зависна, која се директно одражава на пословање привредних друштава и на цијене у малопродаји, тако да је тема поскупљења животних намирница и генерално производа на тржишту постала актуелна, а због ланчане реакције дошло је и до повећања цијена услуга", рекао је Благојевић.

Он је нагласио да су привредници, због повећања цијена репроматеријала и енергената на свјетском тржишту, као и најниже плате, те константне тенденције за додатно повећање плата у привреди, као и низа других изазова, приморани на повећање цијена производа и то се одражава на конкурентност домаће привреде.

Благојевић је додао да повећањем цијена привредници намирују трошкове настале због повећања плата, те да је на то могуће утицати смањењем укупних трошкова пословања, међу којим је и смањење "државних намета", за које би се издвајао мањи износ новца.

Он је навео да ни најпризнатији свјетски економисти за сада немају јединствен став о томе колико ће трајати инфлација, па је према некима ријеч о краткорочном трајању, док по мишљењу неких врхунац наступа тек 2024. или 2025. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана