Бјелица: Ријешено стамбено питање свим лицима из алтернативног смјештаја

Срна
Foto: гс

СОКОЛАЦ - Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је данашњим уручивањем кључева од 64 стана ријешено стамбено питање за све кориснике алтеративног смјештаја на подручју ове локалне заједнице.

Бјелица је рекао да су неки од корисника, којима су данас уручени кључеви станова, и по 25 године чекали овај дан, те истакао да је овим, након девет година, завршен огроман посао захваљујући ресорним министарствима у Влади Српске и Савјету министара.

Он је навео да је општина Соколац издвојила 700.000 до 800.000 КМ за реализацију овог пројекта, односно за израду пројектне документације, припреме локације и одобрења и уређења простора око објеката.

Бјелица је рекао да је укупна вриједност овог пројекта око 4.000.000 КМ и да су два објекта изграђена из кредитних средстава Развојне банке Савјета Европе.

Он је изразио наду да ће у наредном периоду бити ријешено стамбено питање за још један број лица, која немају адекватан смјештај.

"Све категорије становништва које су се налазиле у алтернативном смјештају на Сокоцу су данас ријешене. У Брезјаку ће бити петнаестак породица које ће иселити из тих објеката, тако да ћемо социјално уроженије смјестити у те станове, што смо већ и договорили", рекао је Бјелица.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић рекао је да су ова два изграђена стамбена објекта продукт добре сарадње како извршне, тако и законодавне и локалне власти.

Он је напоменуо да су ова два објекта вриједности 2.800.000 КМ, изграђена кредитним средствима у оквиру пројекта ЦЕБ два - затварања колективних центара и алтернативних смјештаја.

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш најавио је почетак градње још 314 станова у овој години.

Он је додао да ће врло брзо бити усељена и зграда у Вишеграду, те да је у оквиру Регионалног стамбеног програма планирано око 800 стамбених јединица на подручју цијеле Републке Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана