Билећани најавили протест због кашњења плата

Милош Васиљевић
Foto: Фејсбук

БИЛЕЋА - Нагомилана дуговања за буџетске кориснике општине Билећа која тренутно износе 1.189.615 марака кулминирали су најавом протеста из тамошњег синдиката, а рјешење овог проблема локална власт види у стимулативним отпремнинама.

Радници општинске управе и у јавним установама, њих 285, своје незадовољство због кашњења плата и осталих примања исказаће 5. априла једночасовним штрајком упозорења.

Предсједник Синдикалне организације органа општинске управе Никола Леро рекао је да су општински радници примили посљедњу плату за октобар, а топли оброк за септембар, док су остали корисници општинског буџета посљедњи прилив новца имали за септембар.

Због тога су упутили апел Влади Српске, Министарству управе и локалне самоуправе те Синдикату управе РС како би се пронашао излаз из, како наводи, безизлазне ситуације.

- Веома тешкој ситуацији у којој се налазе радници свједоче честа искључења струје радницима, као и активирање гаранција од стране банака за кредите радника. Око 280 радника храни своје породице од ових плата  - каже Леро.

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић рекао је да су радници дигли свој глас како би сачували своја основна права, те позвао републичке институције да се укључе у рјешавање проблема. 

- Дуговања су енормна и гомилала су се годинама. Једини излаз из дубиозе је у отпремнинама, како би се број радника свео на разуман и одржив број.  Радници су спремни за програм социјалног збрињавања и да се договоримо како и на који начин ријешити тај проблем. Они имају нашу апсолутну подршку за штрајк -  рекао је Марић.

Да би стимулативне отремнине могле бити начин за изалзак из проблема сматрају и надлежни у општини.

Замјеник начелника Билеће Никола Бајовић за "Глас Српске" истакао је да је основни проблем превелики број радника али да без помоћи Владе Српске не могу урадити ништа.

- Ми смо у процесу репрограма пореских дугова, а требало би већ почетком априла да буде потписан. Ставићемо зграду општине као залог за репрограм пореских обавеза, имамо обећање Владе да ће нам бити гарант за емисију обвезница или за неки кредит како би могли људима да исплатимо отпремнине, да би се ријешили вишка запослених, што је горући проблем - рекао је Бајовић.

Он истиче да је свима у интересу да општина Билећа  функцинише у најбољем реду.

- Велики број радника би прихватио те отпремине. Добар дио њих када је ступио у радни однос, општина је већ била у проблему и радници су свјесни да то није одрживо, јер све да неко нама опрости сва дуговања која имамо, са овим бројем радника ми бисмо на крају године опет били у минусу милион и по марака -  додао је Бајовић.

Премијер Српске Радован Вишковић изјавио је да од одговорних људи у општини Билећа очекује да дођу у Министарство финансија и добију инструкције на који начин да рјешавају проблеме.

Коментаришући најављену обуставу рада у свим општинским установама у Билећи јер запосланима касне плате неколико мјесеци, Вишковић је рекао да надлежни у овој локалној заједници не могу да сједе кући и чекају како ће неко "као добра вила донијети новац у Билећу и ријешити све њихове проблеме".

- Влада може и хоће да помогне, али мора имати сарадњу локалне заједнице. Порука да дођу у ресорно министарство, да би се сагледало шта се може урадити како би се ријешили проблеми, надлежнима је послата прије 20 дана - рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана