Билећа има званичан сувенир, али га није могуће купити

СРНА
Билећа има званичан сувенир, али га није могуће купити

БИЛЕЋА - Општина Билећа добила је прије неколико година званичан сувенир путем конкурса на коме је побиједио академски сликар Драго Вучић, али тај сувенир није могуће нигдје купити јер због лоше финансијске ситуације још није реализован пројекат туристичког инфо-центра, који би био и сувенирница.

Замјеник начелника општине Билећа Никола Бајовић рекао је Срни да постоји пројекат вриједан око 120.000 КМ и план да се направи туристички инфо-центар, уједно и сувенирница у којој би се продавали домаћи производи, рукотворине и сувенири, међу којима и званичан сувенир општине, али да се на то чека због лоше финансијске ситуације у општини.

Планирано је да тај објекат буде на самом улазу у Билећу, у близини некрополе стећака, да изгледа као стара херцеговачка кућа покривена плочом, а предвиђени су и кампови за бициклисте, мотористе и друге пролазнике.

"Замишљено је да туристи на том мјесту могу пронаћи информације о томе шта могу посјетити у општини, али и да се продају домаћи херцеговачки производи и тако остварују приходи", рекао је Бајовић.

Он је додао да је пројекат за туристички инфо-центар упућен према европским фондовима, али због неисплаћених доприноса за раднике општинске администрације, финансијска реализација за сада није могућа. Кад је ријеч о званичном сувениру општине Билећа, Бајовић каже да он постоји у неколико примјерака који се користи само као вид поклона гостима општине, док за обимнију производњу недостаје новац.

Аутор званичног сувенира општине Билећа, академски сликар Драго Вучић рекао је Срни да је у основи сувенира билећки стећак изрезбарен од гипса, са друге стране је изрезбарен извор ријеке Требишњице, са треће стране је грб Школе резервних официра пјешадије по којој је Билећа позната, док је са четврте стране икона Светог Саве као општинске славе.

"Са горње стране је крст са улаза у цркву Предојевића, а као постамент је билећка плоча", каже Вучић.

Он сматра да би било крајње вријеме да се у Билећи направи сувенирница у којој би се званичан сувенир општине могао продати и тако бити доступан и туристима али и Билећанима. Вучић је истакао да никада није потписан уговор између Туристичке организације општине Билећа која је расписала конкурс за израду сувенира и њега као аутора званичног сувенира општине. "То би требало да буде сљедећи корак, али до данас то није урађено.

Ако већ постоји тај званичан сувенир општине требало би да постоји мјесто гдје се он може купити. Из општине повремено добијем позив да доставим неколико примјерака за поклон гостима општине и то је све", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана